Harva asia herättää yhtä paljon tunteita Katja Vauliossa kuin matkailu. Seikkailijaksi, luonnon puolustajaksi ja kirjoittajaksi itseään luonnehtiva Vaulio toivoo näkevänsä vielä suuren muutoksen matkailukulttuurissa.
Kangasalalainen Vaulio on nähnyt paljon maailmaa. Innostus matkailua kohtaan on ollut aina olemassa, mutta Vaulion lapsuuden perheessä ei juuri matkustettu. Kun Vaulio pääsi ylioppilaaksi 18-vuotiaana, hänen ei tarvinnut miettiä montaa kertaa, mihin ylimääräiset setelinsä sijoittaisi.
– Lähdin heti Kreikkaan ja käytin kaikki lahjarahani sinne, Vaulio naurahtaa.
Vaulio kertoo asuneensa Kreikassa ja myöhemmin myös Venäjällä. Nykyään Vaulio on kiinnostunut muun muassa Portugalista, mutta yksi matkakohde on jäänyt kuitenkin mieleen ylitse muiden.
– Uusi-Seelanti on upein maa, missä olen ollut. Se on niin poikkeava, Vaulio sanoo ja lisää miettineensä sittemmin, miten Uuteen-Seelantiin voisi päästä töihin.
Vaulion unelmamatka ei suinkaan sisältäisi vain aurinkorannoilla lekottelua, vaan unelmien matka olisi sellainen, jolla saisi myös tehdä töitä.
– Viime vuonna olin Filippiineillä työreissussa kouluttamassa muoviongelmista. Sitä olisin halunnut tehdä jatkossakin. Olen tehnyt myös etätöitä ulkomailta, sekin olisi mieluisa vaihtoehto, Vaulio pohtii.
Vaulio on työskennellyt jäte- ja kierrätysalalla valmistumisensa jälkeen. Hän kertoo päätyneensä alalle vahingossa, ja lisää heti perään, ettei oikeastaan uskokaan vahinkoihin.
– Huomasin, että tällä alalla haluankin olla, pääaineenaan venäjää opiskellut Vaulio sanoo.
Melko pian Vaulio huomasi haluavansa työskennellä kansainvälisesti. Viimeksi Vaulio on työskennellyt merimuoviongelman kanssa, ja kertoo haluavansa jatkossakin työskennellä aiheen parissa.
– Tällä hetkellä ala on kehittymässä paljon, mutta voi olla, että kunnolla töitä on luvassa vasta joidenkin vuosien kuluttua.
Matkailuun muutosta
Vaulio näki markkinaraon vastuullisen matkailun parissa ja päätti perustaa yrityksen. Koronavuosi ei ollut suotuisin aika yrityksen perustamiselle, mutta varovainen kiinnostus alaa kohtaan on jälleen herännyt.
– Siinä on pitkä tie edessä. Koko matkailun käsitteen pitäisi muuttua kaikilta osa-alueilta. Nyt puhutaan siitä, kuinka paljon rahaa matkailu tuo. Se ei ole oikea näkökulma. Sen sijaan uudistava matkailu olisi hyvä vaihtoehto kestävän ja vastuullisen matkailun rinnalle. Uudistavassa matkailussa kohde jätetään parempaan kuntoon kuin missä se oli ennen matkailijan tuloa. Matkailija tuo siis kohteeseen jotain uutta ja myönteistä, Vaulio sanoo.
Matkailun tulisi Vaulion mukaan muuttua käytännössä niin, että yritysten toiminnan tulisi olla sellaista, ettei matkailijan tarvitsisi miettiä valintojaan yhtä paljoa kuin nykyään.
– Kaikkea ei voida jättää yksittäisten ihmisten harteille, koska heillä ei ole välttämättä riittävästi tietoa. Matkailijan tulisi tietää, onko majoituskohde kestävä, miten työntekijöitä kohdellaan ja ympäristötekijöitä hoidetaan. Kaikki tämä on kohtuuton vaatimus yksittäiselle matkailijalle.
Vaulion mukaan muun muassa booking.com-sivusto näyttää suuntaa kestävästä matkailusta niin, että kestävät kohteet on merkitty sivustolla. Lukuisiin kestävän matkailun sertifikaatteihin ei kuitenkaan kannata itsessään luottaa.
– Paikalla voi olla jopa sertifikaatti, mutta se ei aina tarkoita, että asiat olisivat hyvin, Vaulio huomauttaa.
Vaulion mukaan kotimaan matkailussa on helppo tehdä kestäviä valintoja. Hän kertoo, että esimerkiksi Visit Finland on luonut kestävän matkailun kehittämispolun, joka on helppo tapa toteuttaa kestävyyttä. Lisäksi kotimaassa ei tarvitse ostaa kertakäyttötuotteita tai puhdasta juomavettä. Myös työntekijöillä on kohtuullisen hyvä palkka.
– Suomen sisällä matkustettaessa ei ole paljoa sellaista, mistä matkailijan tarvitsisi stressata. Poikkeuksena tässäkin saattaa olla eläinmatkailu, eli miten hoidetaan karhuretket ja norppabongailut. Näistä minulla ei ole omakohtaista kokemusta. Kuitenkin isommat ongelmat ilmenevät silloin, kun aletaan tekemään matkoja tehdasmaisesti. Käsittääkseni näin ei Suomessa ole, Vaulio sanoo.
Kestävästi ulkomaille
Ulkomaille matkustavat joutuvat puolestaan käyttämään kotimaassa matkustavia enemmän työtä ja energiaa toteuttaakseen kestävää matkailua. Työ alkaa jo valinnalla siitä, millä matkustaa. Lisäksi tulee pohtia, haluaako hyvittää hiilijalanjälkensä, mitä pakkaa mukaan ja mitä kohteessa tekee.
– Välimerellä matkailu lisää muovijäteongelmaa tolkuttomasti. Matkailijan on helppo yrittää välttää muovijätettä. Lisäksi matkailija voi katsoa, että tukee paikallista ja pientä toimintaa. Myös shoppailua kannattaa välttää. Kannattaa katsoa, mitä ostaa ja esimerkiksi pohtia, mitä kannattaa syödä, Vaulio luettelee.
Majoituksella on suuri hiilijalanjälki liikkumisen lisäksi. Vaulio kertoo itse käyttävänsä booking.com-sivustoa, josta löytyy myös kestävän matkailun majapaikkoja. Näissä kohteet huomioivat, kuinka paljon käytetään sähköä ja vettä, käytetäänkö kertakäyttöastioita ja niin edelleen. Vaulio ei ole innostunut pakettimatkoista.
– Pakettimatkoissa omat valinnan mahdollisuudet ovat melko pienet. Isoilla matkatoimistoilla on jonkinlaista vastuullisuustoimintaa, mutta kuinka pitkälle ne ovat viety, Vaulio pohtii.
Suomalaista osaamista muualle
Vaulion mukaan lentokentillä saa usein olla järkyttynyt väenpaljouden vuoksi. Kuitenkaan Vaulio ei näe yksittäisen ihmisen lentämisen lopettamista mielekkäänä vaihtoehtona eettisemmän matkailukulttuurin rakentamiselle.
– Jos yksittäinen ihminen lopettaa lentämisen, siitä on hyötyä lähinnä omalletunnolle. Itse kokisin lentämistä enemmän huonoa omaatuntoa siitä, jos en yrittäisi tehdä työtä, jonka kautta pyritään muuttamaan maailmaa. Sen kanssa valvoisin ja miettisin asiaa, Vaulio sanoo.
Vaulion mukaan jätealalla eletään lineaarisessa yhteiskunnassa, kuluttamisen ja kertakäyttöisyyden maailmassa, josta tulisi päästä eroon.
– Se on vaikeaa, koska monessa maassa ollaan vasta menossa siihen, missä me nyt olemme. Se on todella iso prosessi, mutta se olisi mahdollista, jos päättäjät haluavat sitä, Vaulio sanoo.
– Jotkut ajattelevat, että miksi meidän täällä Suomessa tarvitsee tehdä mitään, mutta me emme elä irrallaan kenestäkään. Meillä on globaali yhteinen maailma ja yhteinen ilmakehä. Meillä suomalaisilla on myös tosi paljon osaamista, jota tulisi viedä enemmän ulkomaille.
Vaulio sanoo tekevänsä kaiken yhteisen planeettamme vuoksi.
– Rakastan matkailua yli kaiken ja se on suurin intohimoni. Kaiken, mitä teen, teen sen meidän maailmamme takia ja siksi, että se on minulle niin tärkeä.
Katja Vaulio
- Syntynyt vuonna 1981
- Kotoisin Kangasalta
- Matkaaja, tietokirjailija ja ympäristöalan asiantuntija
- Kirjoittanut vuonna 2021 kirjan Hidasta matkaa – vastuullinen matkailija maailmalla
- Vapaa-aika kuluu matkojen, merkityksellisten ihmissuhteiden ja ympäristöaiheiden parissa
- Harrastaa uintia ja joogaa