Luopioisten kesäasukas Esteri Kopperoinen kannustaa jokaista taiteen tekemiseen: ”Taide antaa niin paljon iloa ja elämän rikkautta”

Innostus taiteita kohtaan kulkee Esteri Kopperoisen (vasemmalla) suvussa. Seinällä komeileva tekstiilitaideteos on Kopperoisen käsialaa, kun taas maalauksen on tehnyt Kopperoisen tytär, Taava Stark (oikealla).

Luopioisissa vehreän pihan reunassa on iäkäs mökki, jota ympäröivät omenapuut. Kesäasunnon pihapiiri toimii inspiraationa Esteri Kopperoiselle, joka tekee monenlaista taidetta.

– Luopioinen inspiroi minua. Noista puista ja puutarhasta olen tehnyt monta työtä, Kopperoinen kertoo osoittaen takapihan omenapuita.

Talvisin Kopperoinen asuu Oulussa, mutta viettää kaikki kesänsä Luopioisissa, josta hänen äitinsä suku on kotoisin. Samoja polkuja juoksentelee pihapiirissä jo seitsemäs sukupolvi.

Sisälle mökkiin astuessa voi sekä kokea historian havinaa että tuntea saapuneensa taidenäyttelyyn. Lähes kaikilla esineillä on jokin tarina, ja seinät ovat täynnä toinen toistaan näyttävämpää tekstiili- ja maalaustaidetta. Käsityötaide on Kopperoisen käsialaa, ja maalaukset puolestaan ovat Kopperoisen tyttären, Taava Starkin tekemiä. Innostus taiteita kohtaan kulkee suvussa.

– Äitini merkitys on ollut ihan valtava. Luulen, että äitini olisi ollut taiteilija. Kannustaminen ja kiinnostuminen ovat kulkeneet äidiltä lapsille ja lastenlapsille, Kopperoinen sanoo.

Innostamista taiteen pariin

Kopperoinen aloitti taiteen tekemisen jäätyään eläkkeelle noin kaksikymmentä vuotta sitten. Kädentaidot ovat kuitenkin olleet jo ennen sitä hallussa, ja Kopperoisen käsissä onkin syntynyt niin lastenvaatteita kuin verhoja ja lahjatavaroitakin. Kopperoinen suoritti myös Oulussa hiljattain nelivuotisen koulun, jossa opiskellaan käsityötaiteen perusopinnot. Lopputyössään Pellavalla on syvät juuret hän kuvasi Luopioisten Salminkallion ikiaikaisia kalliomaalauksia.

– Esterin oma luovuus on siellä kypsynyt ja odotellut puhkeamista, tytär Taava Stark sanoo.

Myös Stark on kouluttautunut taiteen saralla. Hän on käynyt kolme vuotta Ateljee Espoon maalauskursseilla, ja on seuraavaksi suuntaamassa oppilaaksi Lempäälän luontaiskylpylän maisemamaalauskurssille. Starkin mukaan Kopperoinen on aina kannustanut lapsiaan taiteen pariin. Kopperoinen puolestaan on hyvillään siitä, että on saanut lapsensa – ja muitakin lähipiirissään – innostumaan taiteen tekemisestä.

– Taiteellani haluaisin välittää muille ihmisille sen, että hekin innostuisivat. Haluaisin innostaa, koska taide on antanut itselleni niin paljon. Olen pitänyt joitain kursseja, ja se on aivan mahtavaa, että kun kurssilaiset ovat pikkuisen saaneet vihiä, niin he ovat innostuneet itsekin tekemään taidetta. Olen myös iloinen siitä, että sain innostettua lapset ja lastenlapset, sillä taide antaa niin paljon iloa ja elämän rikkautta, Kopperoinen sanoo.

Kopperoinen toivoo, että ihmiset uskaltaisivat enemmän kokeilla ja olla rohkeita taiteen tekemisen suhteen.

– Jokaisella on jokin lahja, ja jokainen voi tehdä, Kopperoinen jatkaa.

 Sisäinen halu luoda kaunista

Kopperoisen taiteen lähtökohtana ovat lapset, lastenlapset, sadut, muistot ja elämykset. Luomisprosessi voi alkaa väreistä, materiaalista, tekniikasta tai mielialasta. Alun perin taiteen pariin ajoi sisäinen halu tehdä käsillä jotain kaunista, Kopperoinen kertoo ja lainaa Eino Leinoa.

– Leino kirjoitti, että sai Luojalta langat vain, ja Luojalta käskyn: puno!

Kopperoisen lapsenlapsen häitä vietettiin hiljattain, ja isovanhemmilta pyydettiin puhetta. Esteri Kopperoisen puoliso Pentti Kopperoinen sanoi puheessa jotain, johon kiteytyy Kopperoisen taiteen salaisuus. Viisaus löytyy Raamatun Heprealaiskirjeestä:

– Olkaa kiinnostuneita toisistanne niin, että voisitte kannustaa toisianne rakkauteen ja hyviin tekoihin, Kopperoinen siteeraa.

Siitä Kopperoisen taiteessa on kysymys – kiinnostuksesta taiteeseen ja kauneuteen, sekä myös toisten kannustamista rakkauteen ja hyviin tekoihin muun muassa taiteen kautta.

Esteri Kopperoinen

  •  Syntynyt vuonna 1940
  • Asuu Oulussa, viettää kesänsä Luopioisissa
  • Perheeseen kuuluu puoliso Pentti, sekä lapset, lastenlapset ja lastenlastenlapset
  • Harrastaa kesäisin luontoa ja puutarhanhoitoa, talvisin käsitöitä ja liikuntaa