Pälkäneelle muuttanut hyvinvointialan yrittäjä korostaa ihmisen kokonaisvaltaisuutta ja läsnäolon taitoa – ”Emme voi elää muuten kuin tässä ja nyt”

Minnamaarit Lahti kertoo, että äänimaljahoitoja on tehty tuhansia vuosia Tiibetissä ja Himalajan vuoristossa.

Pälkäneen Koulutiellä sijaitsee toimitila, jossa hoidetaan ihmisiä muun muassa tuhansia vuosia vanhalla menetelmällä äänen resonanssia hyödyntäen. Hyvinvointialan yrittäjä Minnamaarit Lahti on hiljattain keskittänyt toimintaansa Pälkäneelle. Lahti ohjaa työssään joogaa, sekä toteuttaa akupunktio- ja äänimaljahoitoja sekä hierontapalveluita. Lisäksi Lahti ohjaa ryhmille työhyvinvointi- ja hyvinvointipäiviä.

Lahti päätyi tutkimaan täydentäviä hoitomuotoja jo melkein parikymmentä vuotta sitten etsiessään apua pojalleen, jolla on aspergerin oireyhtymä.

– Itse olen aina ajatellut niin, että ei väliä, mikä hoitomuoto on kyseessä, jos se auttaa. Olen testannut monia täydentäviä hoitomuotoja ja havainnut ne hyviksi, Lahti sanoo.

Lahti päätyi opiskelemaan ensin akupunktiota vuonna 2015 ystävänsä kautta, joka kutsui hänet mukaan kokoamaansa koulutusryhmään. Äänimaljoihin Lahti tutustui vuonna 2018.

– Se oli rakkautta ensisilmäyksellä.

Nykyisin Lahti tekee äänimaljoilla hoitoja, pitää ryhmärentoutuksia ja kouluttaa eteenpäin intuitiivista äänimaljahoitoa. Lahden hoitosetissä on seitsemän tiibetiläistä äänimaljaa, jotka soivat oktaavissa; kullekin äänimaljalle on oma chakra, eli energiakeskus ja oma sointu. Lahden mukaan äänimaljojen hoitava ja rentouttava vaikutus perustuu resonanssiin eli myötävärähtelyyn. Äänimaljoissa on sekä ääni että äänivärähtely, joka menee ihmisillä kehossa solutasolle asti.

Länsimaista ja itämaista lääketiedettä

Lahti kertoo, että äänimaljahoitoja on tehty tuhansia vuosia Tiibetissä ja Himalajan vuoristossa.

– Ensimmäiset löydöt äänimaljoista ovat yli kolmen tuhannen vuoden takaa, mutta ei tiedetä, mitä äänimaljoilla on silloin tehty. Joka tapauksessa tämä on vanha hoitotapa, samoin kuin akupunktio, joka perustuu tuhansia vuosia vanhaan kiinalaiseen lääketieteeseen, Lahti sanoo.

Lahti toivoo, että Suomessa voitaisiin hyödyntää länsimaisen lääketieteen rinnalla myös itämaista lääketiedettä.

– Meillä länsimaisilla ihmisillä on usein se haaste, että elämme päämme sisällä niin paljon, Lahti sanoo viitaten siihen, että ihminen on psykofyysinen kokonaisuus.

– Keho toimii niin, että kun esimerkiksi pelkäämme tai hermostumme, meille tulee tunne. Tunteesta puolestaan kumpuaa uusia ajatuksia, jotka puolestaan vahvistavat tunnetta. Lopulta tästä tulee automaatio. Esimerkiksi jooga- ja hengitysharjoituksilla sekä meditaatiolla pystytään purkamaan alitajuntaan varastoituneita negatiivisia ajatusmalleja tunneblokkeja, Lahti sanoo.

Hengityksellä stressin hallintaa

Työssään Lahti ohjaa muun muassa rentoutumisharjoituksia ryhmille. Stressaako Lahti sitten koskaan itse?

– Valitettavasti kyllä, hän nauraa.

– Vaikka kaikki asiat tietää ja harjoituksia tekee päivittäin, aina välillä yllättää itsensä siitä, että taas tuli hermostuttua tai on stressaantunut. Itse asiassa olen stressaantunut parhaillaan. Olen menossa tänään urheiluhierojakoulun anatomian näyttötutkintoon, Lahti jatkaa.

Yhden vinkin Lahti antaa itselleen ja muille tilanteessa, joissa stressi yllättää. Se on hengittäminen.

– Vaikka olisi kuinka stressaantunut, niin hengittämään me pystymme aina, ja syvään hengittämällä keho ja mieli rauhoittuvat. Lisäksi stressi tulee siitä, että emme elä tässä hetkessä, vaan mieli murehtii tulevia tai menneitä. Todellisuudessa emme voi elää muuten kuin tässä ja nyt, olemalla läsnä omassa kehossa ja mielessä, Lahti sanoo.

Yrittäjä kertoo itse tekevänsä päivittäin meditaatioharjoituksia ylläpitääkseen myönteistä energiaa itsessään. Lahden mukaan myös kiitollisuus on voimakas myönteisen energian lähde.

– Jos jaksaa keskittyä hyviin asioihin ja kiitollisuuteen silloinkin, kun on haasteita tai surua elämässä, se helpottaa surullisten asioiden käsittelyä ja sietämistä.

Lahden mukaan ongelmallista on kuitenkin tunteiden vastustaminen tilanteessa, jossa ei haluaisi tuntea negatiivisia tunteita.

– Kun aletaan vastustamaan, silloin takerrutaan. Sen sijaan on hyvä keskittyä kiitollisuuteen, rakkauteen ja iloon, Lahti summaa.