Kesä tuo monen kissattomankin ihmisen pihaan kissat, sillä taajama-alueillakaan ei ole tavatonta, että vieras kissa alkaa viihtyä lähiseutujen pihoissa. Joskus vieras kissa voi viihtyä omassa pihassa vähän turhankin hyvin. Entä jos on itse allerginen kissoille tai ei muuten vain halua vieraan kissan viettävän aikaa omalla pihallaan? Mitä voi tehdä, jos ei tiedä, kenen kissa on kyseessä?
Kissojen suojelu Kisu ry:n hallituksen pälkäneläisjäsen Ira Pogrebetski kertoo, että kissan vapaaseen liikkumiseen vaikuttavia lakeja on useampia, ja ne ovat osittain tulkinnanvaraisia. Esimerkiksi järjestyslaissa sanotaan, että ”on pidettävä huolta siitä, ettei kissa pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua”.
– Käytännössä yllä mainitusta ei voi huolehtia muulla tavoin kuin valvomalla kissan ulkoilua. Ja tällöin järkeenkäyvin tulkinta on se, että kissa ei saa taajamassa vapaana liikkua, Pogrebetski ja Kisun hallituksen puheenjohtaja Sanna Kaski toteavat yhdessä.
Eurooppalaisessa yleissopimuksessa puolestaan todetaan, että ”heitteillä oleva eläin tarkoittaa joko koditonta lemmikkieläintä tai sellaista lemmikkieläintä, joka on omistajansa tai haltijansa kotipiirin rajojen ulkopuolella, eikä kenenkään muun omistajan tai haltijan hallinnassa tai suorassa valvonnassa.”
– Eli tämänkin mukaan vapaana oleva kissa on hyvinkin yksiselitteisesti heitteillä, mikä on yleissopimuksen mukaan kiellettyä, Pogrebetski sanoo.
Valjaissa, tarhassa tai parvekkeella
Kisu ryn kanta kissojen vapaana ulkoiluun on melko yksiselitteinen – se ei luovuta kissoja vapaasti ulkoileviksi.
Pogrebetski muistuttaa, että kissoille on olemassa turvallisia ulkoilumuotoja, esimerkiksi valjaat ja erilaiset ulkotarhat. Moni kissa nauttii loikoilusta myös omalla lasitetulla tai verkotetulla parvekkeella, eikä kaipaa ulos.
– Mikäli kaikesta huolimatta antaa kissansa ulkoilla vapaasti, pitää se leikkauttaa, hän lisää.
Jos omaan pihaan ilmestyy tuntematon kissa, kannattaa siitä huhuilla ensiksi esimerkiksi alueen Facebook-ryhmässä omistajan selvittämiseksi. Kissa saattaa hyvinkin olla jonkun karannut lemmikki, jota etsitään.
– Boondock’s ottaa vastaan alueemme löytöeläimet, mutta kissan tulee olla ensiksi kiinni, ennen kuin he lähtevät sitä noutamaan, Pogrebetski toteaa.
Loukkuja saa lainattua Pälkäneen alueella esimerkiksi Ira Pogrebetskin kautta.
– Usein näin kesäaikaan loukuille onkin kova kysyntä, sillä kissoja tuntuu karkailevan taas aika lailla. Kissan saa loukuttaa omalta tontilta tai maanomistajan luvalla.
Yleissopimuksen tulkinnasta nousi kohu
Itä-Suomessa kissojen vapaasta ulkoilusta nousi alkusyksystä kohu Itä-Suomen poliisissa työskentelevän poliisin blogikirjoituksen jälkeen. Tikunnokkaan nousi tässäkin jutussa mainittu lemmikkieläinten suojelua koskeva eurooppalainen yleissopimus sekä sen suomennos ja tulkinta. Poliisi tarkensi tämän jälkeen, että kissaa ei katsota automaattisesti hylätyksi tai heitteille jätetyksi, jos se on omistajansa pihapiirin ulkopuolella. Se kirjoitti edelleen, että osa suomalaisista kissoista on ulkoiluun tottuneita kotikissoja, joista huolehditaan asianmukaisesti eivätkä kansalliset eläinsuojeluviranomaiset, kuten poliisi, ole tähänkään saakka tulkinneet oman pihapiirin ulkopuolella olevaa kissaa hylätyksi tai heitteille jätetyksi siten kuten yleissopimuksessa on kuvattu. Suomessa vain pieni osa kissoista on hylättyjä tai heitteille jätettyjä, ja jotka hankkivat ravintonsa luonnosta ilman ihmisen antamaa hoivaa ja suojaa.
Suomessa astuu 1.1.2024 voimaan laki eläinten hyvinvoinnista. Sen esitöissä todetaan edelleen Itä-Suomen poliisin mukaan, että vapaana kulkeva kissa ei ole heitteille jätetty eläin, jos sen muusta hoidosta huolehditaan asianmukaisesti.