Eduskunnan syysistuntokausi alkaa tiistaina 5. syyskuuta. Liikkeelle lähdetään hallituksen tiedonannolla, joka käsittelee yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämistä yhteiskunnassa.
Keskustelu salissa on varmasti värikästä ja mautontakin. Digitaalista tunkiota kaivellaan koko loppukesä, jotta hallitus- ja oppositioedustajien menneisyydestä löydettäisiin hulluimmat möläytykset. Edustajat, tiedotusvälineet sekä some-soturit tekevät nyt taustatyötään. Tuskin olen väärässä, kun sanon arvokkuuden loppuvan täysistuntokeskustelussa alkuunsa.
Eniten palstatilaa ja somejakoja saavat valitettavasti tyylitajuttomimmat sutkautukset. Huonosta käytöksestä palkitaan lisänäkyvyydellä, ja siksi on turha toivoa rakentavan keskustelukulttuurin renessanssia. Pelkästään digialustojen algoritmit pitävät siitä huolen.
Lienee myös varmaa, että tiedonantokeskustelun yhteydessä esitetään epäluottamusta hallitukselle ja vielä erikseen joillekin sen ministereistä. Oppositio pyrkii horjuttamaan hallitusta ja kyseenalaistamaan myös monet Suomen kannalta tärkeät lainsäädäntöuudistukset. Opposition tehtävä on toki tuoda keskusteluun ja päätöksentekoon omat vaihtoehtonsa. Näin toimitaan luonnollisesti jokaisella vaalikaudella hallituskokoonpanosta riippumatta.
Keskustelu, vaihtoehtojen esittäminen, parlamentaaristen työkalujen käyttäminen, hyvä journalistinen tapa sekä sanan- ja julkaisemisen vapaus ovat olennainen osa toimivaa länsimaista demokratiaa.
On puhuttu myös uusien eduskuntavaalien mahdollisuudesta. Vaalit ovat kuitenkin monen mutkan takana. Myös presidentillä on asiaan sanansa sanottavana. Jos hallitus ei saisi luottamusta, pyrittäisiin enemmistöhallitus kokoamaan uudelta pohjalta. Se voisi kiinnostaa myös keskustaa. Toki vähemmistöhallituksenkin mahdollisuus on olemassa, vaikka viime vuosikymmeninä vaihtoehtoa ei ole käytetty.
Kovat puheet ja arjen teot ovat kuitenkin aina kaksi eri asiaa. Puolueiden intoa uusiin vaaleihin pienentävät käytännön realiteetit. Se koskee sekä hallitus- että oppositiopuolueita.
Edellisistä eduskuntavaaleista on vasta alle viisi kuukautta. Henkisiä ja taloudellista voimavaroja on kerättävä alkuvuoden 2024 presidentin- sekä kesäkuun europarlamenttivaaleihin. Eduskuntavaalien tulosta ei voi myöskään etukäteen ennustaa. Vastassa voisi olla entistä hankalampi tilanne. Uudet eduskuntavaalit eivät puolueita kiinnosta.
Pauli Kiuru (kok)
Kansanedustaja