Yhteisökerrostalon piirustukset valmistuivat – Luopioisten talon suunnittelu on pidemmällä ja rakentaminen alkaa, kun huoneistot ovat varattuja

Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistys aloitti yhteisöllisen asuintalon suunnittelun yhdessä Pälkäneen kunnan kanssa hankkeessa, joka liittyi Ympäristöministeriön ikääntyvien asuminen –ohjelmaan. Hanke toteutettiin vuoden 2022 aikana.

Yhteisötalo on tarkoitettu ensisijaisesti yli 55-vuotiaille asukkaille. Tavoitteena on toimiva ja kokonaisvaltaisesti edullinen asuminen. Moderni asunto, yhteiset tilat ja toiminnot, lähellä olevat ihmiset ja palvelut sekä talon keskeinen sijainti luovat sellaiset elämänpiirin ja elämisen mahdollisuudet, joiden toteuttaminen ei välttämättä onnistu tavallisen asumisen keinoin.

Tänä vuonna yhdistys on jatkanut talon yksityiskohtien suunnittelua  Luopioisten Säästöpankkisäätiön tuen turvin. Suunnittelusta on vastannut DI Tomi Karppinen Insinööritoimisto Tom-Ins Oy:stä Hämeenlinnasta.

Talosta tulee kolmikerroksinen ja se käsittää 12 asuinhuoneistoa, jotka ovat pääosin kooltaan 39 neliömetriä ja 46 neliömetriä. Huoneistoissa on tupakeittiö, makuuhuone sekä kylpyhuone.

Uusien piirustusten merkille pantavin muutos aikaisempiin luonnoksiin verrattuna ovat huoneistokohtaiset parvekkeet. Huoneistot ovat saaneet myös muutaman neliön lisää kokoa.

Taloon tulee maalämmitys ja huoneistot lämpiävät vesikiertoisella lattialämmityksellä. Viilennys hoidetaan ilmalämpöpumpuilla. Ilmastointi on huoneistokohtainen. Taloon tulee hissi.

Tonttikyltti Luopioisissa.

Yhteisiä tiloja runsaasti

Yhteisiä tiloja taloon tulee runsaasti. Ensimmäisessä kerroksessa on kokoontumis- ja juhlatila, kodinhoitotila sekä apuvälinetila kulkuvälineiden säilytykseen ja huoltoon.

Toiseen kerroksen on sijoitettu hyvinvointitila, jossa on sauna- ja kylpyhuone sekä vilvoittelu-/hoitotila. Tila soveltuu myös erilaisille talon ulkopuolisille palveluille, kuten kampaamo-, jalkahoito- ynnä muut sellaiset palvelut. Hyvinvointitilassa on myös eTila, jonka varustelu on tarkoitettu esimerkiksi terveydenhuollon ja muihin henkilökohtaisiin asiointitarpeisin.

Julkisvupiirustukset.

Tontti suunnitellaan toiminnalliseksi

Yhteisökerrostalon suunnittelun kohteena on kaksi tonttia, Pälkäneenkuja 3 Onkkaalassa ja Rajalantie 5 Luopioisissa. Molemmat tontit sijaitsevat lähellä kylän palveluita. Niiden kaavat saivat lainvoiman vuoden 2023 alussa.

Luopioisten tontille suunnitellaan hedelmäpuutarhaa tontin laitaan siellä jo nyt kasvavien luumupuiden kohdalle. Tontin koulun puoleiselle laidalle on suunniteltu viljelylaatikoita, joita voisi hyödyntää myös muu kyläyhteisö. Tontin Rajalantien kevyen liikenteen väylän viereen toteutetaan paviljonki ”huilikatos” levähdyspaikaksi kylän keskustan ja uimarannan väliä kulkeville. Sen on suunnitellut arkkitehti Pertti Toivari ja taustalla on Kukkia-seura ja Erkki Toivarin muistorahasto.

Talon asunnot ovat omistusasuntoja. Tavoitteena on, että osa asunnoista olisi vuokrattavia. Tätä varten etsitään tahoja, jotka voisivat hankkia huoneiston joko yksinomaan vuokrakäyttöön tai odottamaan omaa myöhempää tarvetta.

Molemmat talot toteutetaan samoilla suunnitelmilla. Nyt piirustusten valmistuttua päästään käsiksi rakentamisen kustannusarvioon ja rakennusliikkeen valintaan.

Luopioisten talon suunnittelu on pidemmällä ja sille on jo huoneistovarauksia. Talon rakentaminen alkaa, kun kaikki huoneistot ovat varattuja.