Vanha kansa sanoo ”vanhukset saunan taakse ja kuula kalloon”. Tähänkö Pirha perustaa useiden terveyskeskusten lopettamisen pienistä kylistä? Tulee säästöä varsinkin, kun ne vanhukset kuolevat saamatta / osaamatta hakea terveyspalveluita joko rahanpuutteen tai, että osaisivat niitä hakea puhelimitse, netin tai muun sellaisen kautta.
Kuinka kauan kestää, että Kelan rahat riittävät kaikkien kelakyytien maksuihin niille vanhuksille, jotka niitä tarvitsevat tuon tällä hetkellä 300 euron ylittävältä osalta? Toki kaikki vanhukset eivät tuota rahakattoa tiedä ja eivätkä osaa sitä käyttää, koska rahavarat ovat vähissä. Eivät siis tilaa kelataksia rahanpuutteen vuoksi. Osaavatko he uusia lääkkeensä netin kautta? Tiedän, että eivät. Mieheni, 86 vuotta, ei osaa näistä mitään, eikä edes aina muista ottaa lääkkeitään. Kuka silloin tulee ne varmistamaan tai mistä löytyy hoitopaikka, jossa ne vahditaan, kun vuodepaikkojakin karsitaan?
Todistetusti tiedetään, että vanhukset haluavat olla kotonaan viimeiseen hengenvetoon asti (myös meillä). Kuinka jaksavat kotona olevat omaiset, kuinka iso huoli on omaisilla, jotka asuvat kauempana, kun tietävät, ettei oma läheinen saa apua tarvitessaan kaikkien palveluiden mennessä nettiin?
Kiertävä lääkäri tai netin kautta oleva ei ole ratkaisu näihin ongelmiin. Vanhushan tietenkin tietää aamulla, että illalla apua tarvitaan ja apu voi olla jo myöhäistä. Lääkärin saapuessa ei olekaan enää mitään tehtävissä. Olisiko tässä tapauksessa vanhus osannut hakea apua aamulla ja kertoa, että ellet tule heti, ehkä illalla minua ei enää ole.
Raha ratkaisee – sekö on motto Pirhalla? Kuolemista viis veisataan, kun vain saadaan suurta palkkaa kyseessä olevasta toimesta.
Riitta Parviainen, ravintotalousalan lehtori, AMK, Aitoo