Kuhmalahden kirkonkylän osayleiskaava tuli voimaan elokuussa. Kaavassa on 85 omakotitonttia kirkonkylän ja Puntarin alueella. Tonteista 62 on yksityisten omistajien mailla ja 23 kaupungin omistamilla mailla. Lisäksi Pohjassa on osayleiskaava-alueella 45 tonttia.
Kaupunginjohtaja Oskari Auvinen painotti Kuhmalahden koululla viime viikon tiistaina pidetyssä kyläillassa, että on todella tärkeätä saada tonttien myynti käynnistymään.
– Jotta koulussa olisi jatkossa oppilaita, niin olisi hyvä muutama tontti vuodessa lähteä rakentumaan. Yksityisten tontteja kaupunki ei voi myydä, totesi Auvinen ja vetosi siksi kuhmalahtelaisten omaan aktiivisuuteen ja yhdessä yrittämiseen tonttikauppojen synnyttämisessä.
– Oikea hetki on tänään, mutta yksin kaupunki ei tähän pysty.
Väkiluku nousussa
Kyläillassa tuotiin esille se tieto, minkä mukaan Kuhmalahdelle kyllä on tulijoita, mutta ennemminkin jo olemassaoleviin taloihin. Toiveena onkin, että vanhoista, tyhjillään olevista taloista laitettaisiin tietoa eteenpäin.
Koko Kangasalan alueella on 800 vakituista asuntoa vailla asukkaita. Oskari Auvinen näkee tärkeäksi, että edes osa niistä saataisiin asutetuksi.
Kuhmalahdella väestökehitys näyttää pitkästä aikaa hyvältä nousuun kääntyneen asukasluvun ansiosta. Vanhan Kuhmalahden alueella on nyt vähän alle 1000 asukasta.
Vuosittain Kuhmalahdelle on myönnetty 1-2 rakennuslupaa, kun koko Kangasalan alueella niitä myönnetään 70-80 kappaletta vuodessa.
Myynnissä olevia tontteja on myös tonttipörssissä, jonne yksityiset tontinomistajat voivat maksutta ilmoittaa omistamistaan tyhjistä asuintonteista. Tonttipörssi löytyy Kangasala.fi -sivuilta Asuminen ja ympäristö -otsikon alta.
Pitkä matka töihin
Kyläillassa Kangasalan kaupunkia olivat edustamassa ja kysymyksiin vastaamassa kaupunginjohtaja Oskari Auvisen lisäksi suunnitteluarkkitehti Jenni Joensuu-Partanen ja elinympäristöjohtaja Sirkku Malviala. Kysymykseen tyhjilleen jääneen Pentorinteen jatkokäytöstä vastasi kaupunginjohtaja.
– Pentorinne on myynnissä toimitilana. Toiveissa on, että sille mahdollisimman pian löytyisi ostaja, Oskari Auvinen vastasi.
SP-kodit -sivustolla Pentorinteen myyntihinnan ilmoitetaan olevan 48 000 euroa.
Kyläillassa kysyttiin myös kirjaston ja kirjastossa toimivan postin palvelupisteen tulevaisuudesta tilanteessa, jossa moni Kuhmalahden alueen palveluista on keskittynyt kirkonkylälle. Tähän kysymykseen ei kyläillassa ollut mahdollisuutta antaa vastausta.
Keskustelua herätti myös Kuhmalahden päiväkotia koskenut ennakkokysymys, jonka mukaan hoitopaikkaa ei ole aina ollut saataville tila-ahtauden takia. Kaupungin vastaus kuvattuun ongelmaan on koulun ja päiväkodin kesken tehtävät tilajärjestelyt.
Samassa yhteydessä tuli esille myös haja-asutusalueille tarvittavien pätevien työntekijöiden saantiongelmat. Pitkä työmatka ei houkuttele varsinkaan nuoria työntekijöitä.
– Jos vaihtoehtona on ajaa 10 minuuttia 40 minuutin sijasta, niin pidemmälle ei lähdetä. Pentorinteeseen oli vaikeuksia saada päteviä työntekijöitä ja nyt vaikeuksia on myös työntekijöiden saamisessa päiväkodille, Oskari Auvinen kertoi.