Pirkan Kylän eli maakunnallisen kyläyhdistyksen Kirsi Oesch saapuu Kuhmalahden Suojalle 8.10. pitämään kylätilaisuutta Kuhmalahden pitäjän kylien nykytilasta ja tulevaisuusnäkökulmista. Tilaisuus on suunnattu Kuhmalahden yhdistysten aktiiveille, kyläaktiiveille ja kaikille Kangasalan maaseudusta välittäville.
Luvassa on rautainen annos tutkimus- ja tilastotietoa, sillä Pirkan Kylillä on meneillään järjestyksessään toinen Pirkanmaan maaseudun ympäristön ja ilmaston muutokseen varautumiseen keskittyvä hanke nimeltään Pirkanmaan ilmastoviisas kyläverkosto.
Kylien tilastotietoon pohjautuvia ja erityisesti vaikuttamisen paikkoja etsiviä kylätilaisuuksia on pidetty reilu tusina eri puolella Pirkanmaata.
– Palaute on ollut tilaisuuksista kiittävästä tyytyväisistä kyläläisistä leuka rintaan asti ällistyneitä. Niin paljon tietoa voi yhdestä kylästä nykyään kaivaa tulevaisuuden suunnittelun tueksi. Luvassa on melkoisia muutoksia lähivuosikymmeninä, jos meno maailmassa jatkuu nykyisen kaltaisena. Elävä, yhteisöllinen ja fiksusti varautuva maaseutu on niissä ihan avainasemassa. Ei liene parempaa paikkaa kuin Kuhmalahden kylät olla silloin, jos maailmassa rytisee: se ehkä huomattiin jo pandemian aikaan, hankevetäjä Oesch Pirkan Kylistä sanoo.
Nostetta on: uusi kaava mahdollistaa paljon uusia energiapihejä koteja ja huhujen mukaan kyliin olisi tulijaa runsaasti. Tilastoista katsottuna kuitenkin 18 prosenttia Pohjan ja Kuhmalahden kirkonkylän alueen asunnoista on vailla vakiasukkaita. Mikä on näiden kotien kohtalo – tuleeko investointeja energiajärjestelmiin ja talon kuntoon? Entäpä mikä on kausiasukkaiden rooli jatkossa, kun Längelmäveden ja pienempien järvien kauniit rannat ovat saaneet alueella vaikuttavan väkimäärän alati kasvamaan joskin osa-aikaistumaan? Valtakunnan keskiarvoluvuilla laskettuna alueella on kausiasukkaiden enemmistö verrattuna kirjoilla oleviin.
Näitä aiheita avataan tulevaisuuden näkökulmasta Suojalla sunnuntaina kello 13.