Jos olet suunnittelemassa koirasi kanssa matkaa, kannattaa panostaa hyvään suunnitteluun. Näin reissusta tulee miellyttävämpi niin omistajalle kuin nelijalkaiselle matkakumppanillekin.
Koiran kanssa voi matkustaa, mutta se vaatii aina jonkin verran etukäteisselvittelyjä ja -järjestelyjä. Eläinlääkäriklinikka HaukiVetin eläinlääkäri Outi-Emilia Unkila kertoo itsekin matkustavansa kahden koiransa kanssa niin kotimaassa kuin ulkomailla. Jos suunnittelee matkaa ulkomaille, on Unkilan mukaan erityisen tärkeää varmistaa jo hyvissä ajoin, että lemmikin matkustusasiakirjat ja rokotukset ovat kunnossa.
– Koiralla pitää olla mikrosiru, EU-passi ja voimassa oleva rabiesrokotus, Unkila kiteyttää.
Joillakin mailla voi olla myös lisävaatimuksia, jotka on hyvä tarkistaa Ruokaviraston tai kohdemaan viranomaisten sivuilta. Jos matkustaa koiran kanssa EU:n ulkopuolelle, voi kysyä esimerkiksi kyseisen maan suurlähetystöstä, mitä erityisjärjestelyjä matka vaatii.
Lisäksi on tärkeää muistaa, että Suomeen palatessa koiralla pitää olla asianmukaisesti annettu heisimatolääkitys. Sillä taistellaan ihmiselle pahimmillaan jopa hengenvaarallista ekinokokkoosia vastaan. Suomessa ei ole ekinokokkia, ja Unkilan mukaan on erittäin tärkeää huolehtia siitä, ettei sitä meille koirien mukana myöskään tule. Ainoastaan muista ekinokokkivapaista maista eli Norjasta, Irlannista ja Maltalta matkustaessa heisimatolääkitystä ei vaadita.
Ennakointi kaiken a ja o
Koiran vakuutukset kannattaa myös tarkistaa ennen matkaa. Ulkomaille matkustettaessa on Unkilan mukaan hyvä selvittää, millainen koirakulttuuri kohdemaassa on. Joissain maissa suhtaudutaan koiriin leppeämmin ja toisissa tiukemmin.
– Kaikkiin maihin ei saa viedä kaikkia koirarotuja, ja joskus tietyillä roduilla täytyy käyttää kuonokoppaa. Kaikista maista ei myöskään välttämättä ole helppoa löytää majoituspaikkaa koiran kanssa, Unkila kertoo.
Lento- ja laivayhtiöistä on myös hyvä varmistaa etukäteen, miten juuri oman koiran kanssa voi matkustaa. Koirapaikka pitää usein varata etukäteen, ja esimerkiksi lentokoneen matkustamoon pääsevät vain pienet koirat, joiden yhteispaino kuljetuskassin kanssa on enimmillään kahdeksan kiloa. Matkustipa sitten Suomessa tai ulkomailla, on tärkeää selvittää ennen reissua, mihin ottaa yhteyttä, jos jotain tapahtuu.
– Lähimpien eläinlääkäriklinikoiden puhelinnumerot kannattaa tallentaa puhelimeen. Aina ei välttämättä ole nettiä, mistä selvittää yhteystietoja siinä kohtaa, jos jotain tapahtuu.
Ensiapupakkaus mukaan
Koiran kanssa reissatessa kannattaa pitää mukana ensiapupakkausta. Perustarvikkeita ovat Unkilan mukaan ainakin sidetarpeet, puhdistusainetta ja kuumemittari. Kotona ja matkalla on aina hyvä olla suolaa tai vetyperoksidia, jolla koiran voi tarpeen vaatiessa oksennuttaa.
– Muista myös ottaa koiralle mukaan tarpeeksi sen omaa ruokaa. Ja jos koiralla on jokin lääkitys, muista ottaa tarpeeksi lääkkeitä matkalle. Paikallinen eläinlääkäri ei voi määrätä esimerkiksi puhelimitse lääkkeitä sellaiselle koiralle, jota se ei ole tutkinut, Unkila muistuttaa.
– Tärkeää on muistaa myös se, että koiralle ei saa antaa ihmisten särkylääkkeitä tai toisten koirien lääkkeitä. Koiralle saa antaa vain sille nimenomaiselle yksilölle määrättyjä lääkkeitä.
Punkit ovat levittäytyneet lähes koko Suomeen, ja niitä löytyy myös ulkomailta. Tehokas punkkisuoja on nykyään tarpeellinen melkeinpä jokaisen koiran kohdalla.
– Joillekin koirille sopii tabletti ja toisille valeluliuos, osa käyttää koirallaan punkkipantaa. Kannattaa aina keskustella oman eläinlääkärin kanssa siitä, mikä on juuri omalle koiralle sopivin ratkaisu, Unkila summaa.
Punkkien lisäksi myös mäkäräiset voivat koitua koirien riesaksi. Etenkin Lappiin matkatessa on hyvä selvittää kohteen mäkäräistilanne etukäteen.
– Koira voi saada vakavan allergisen reaktion mäkäräisen puremista, Unkila kertoo.
Totuta koira ensin!
Jos koiran kanssa ei ole matkustanut ennen, kannattaa koira totuttaa matkantekoon pikkuhiljaa ennen reissua. Autossa koiran on aina hyvä matkata joko häkissä tai kunnollisissa koirien turvavöissä. Ja autoista puheenollen: älä koskaan jätä koiraa kuumaan autoon.
– Jos koira on tottunut siihen, että esimerkiksi sen oma koppa on sille turvapaikka, kannattaa sekin ottaa mukaan, Unkila vinkkaa.
On sekä lemmikin että omistajan kannalta parempi, että matkustusvälineisiin sekä eri paikoissa vierailuun ja yöpymiseen on tottunut jo hyvissä ajoin.
Kaikille koirille matkustaminen ei välttämättä sovi. Jos koira kärsii matkapahoinvoinnista, on ääniherkkä tai ei viihdy vieraissa paikoissa, voi olla parempi, että koira jää matkan ajaksi tuttuun hoitopaikkaan.
Lilli Pukka