Pälkäneellä on vuodesta 2011 toiminut tehdas, joka on johtava puuelementtivalmistaja Suomessa. Pälkäneellä LapWall keskittyy kattoelementteihin, jotka soveltuvat kaikille runkoratkaisuille, kuten teräkselle, puulle ja betonille. Yrityksellä on tehtaat myös Pyhännällä ja Vetelissä sekä toimipisteet Oulussa ja Vantaalla.
– Tehtaissamme työskentelee ihmisiä kymmenestä eri kansalaisuudesta. Perehdytys työhön tehdään viidellä eri kielellä, ja mukana on myös opastusta suomen kieleen ja kulttuuriin, sanoo liiketoimintajohtaja Marko Kellberg.
Pälkäneellä työntekijöitä on 50–60, jotka työskentelevät kahdessa eri vuorossa: arkisin kello 6–14.30 ja 14.30–23. Joka toinen viikko vuoro aina vaihtuu, ja perjantaisin päästään jo kello 21.
Tehdaskierroksella töitä paiskii pälkäneläinen Pekka Lindholm, joka oli tehtaalla töissä jo Eridomicin aikaan. Alan hommista on jo neljän vuosikymmenen kokemus, ja viiden vuoden päästä olisi tarkoitus jäädä eläkkeelle.
– Työporukka on parasta, ja tietysti viiden kilometrin työmatka kylältä on hyvä juttu, huikkaa runkotöitä tekevä Lindholm.
Vähän matkan päässä työparina tekevät hommia ukrainalainen Inessa Sumanieva ja latvialainen Yrena Golubeva. Naiset viihtyvät hyvin, ja he kehuvat työpaikan ilmapiiriä. Golubeva on asunut Pälkäneellä jo neljä vuotta, Sumanieva puolitoista vuotta.
– Pälkäne on pieni, mutta kaunis. Ihmiset ovat ottaneet meidät ystävällisesti vastaan, naiset juttelevat englanniksi.
Kasvu suurta
Marko Kellberg kertoo, että kattoelementtejä voidaan käyttää niin urheilu-, teollisuus- ja logistiikkarakennuksiin kuin koulujen ja päiväkotien kaltaisiin julkisiin rakennuksiin.
LapWall on vastannut muun muassa Kostia-areenan, Kangasalan jäähallin ja aivan lähialueelta viimeisimpänä Pälkäneen Tokmannin vesikatosta. Esimerkiksi Tampereen Puuilon ja Sammon koulun kattoelementit ovat LapWallin käsialaa.
LapWallin liikevaihto oli viime vuonna 52,5 miljoonaa euroa, liikevoitto 7,7 miljoonaa euroa, jossa on kasvua peräti 79 prosenttia. Myös asiakastyytyväisyys on kohdillaan. NPS-suositteluindeksi on 72, kun asteikko on miinus 100 plus 100.
– Keskeinen tehokkuutta selittävä ominaisuus on tehokas prosessi ja tuotteiden korkea esivalmistusaste tehtaalla, mikä vähentää työmaalla tarvittavaa asennusaikaa, minimoi kosteusvaurioiden riskiä ja pienentää logistiikka- ja materiaalikustannuksia rakennustyömaalla.
Kellbergin mukaan esivalmistuksen merkitys vain korostuu tulevaisuudessa. Mitään erillistä sääsuojausta ei tarvita, kun kaikki on hiottu viimeisen päälle tehtaalla valmiiksi.
Ilmastoystävällisyys huippua
Keskellä olevasta toimistosta voi seurata tehtaan elämää. Siellä portaiden yläpäässä istuu tuotannon työnjohtaja Kari Ihamaa. Hän kulkee töihin Kangasalta ja on toiminut kolme vuotta tehtävässä. Myös hänestä ihmiset ovat parasta LapWallilla.
LapWall on ensimmäinen puuelementtien valmistaja, joka on saanut tuotteilleen riippumattoman osapuolen verifioiman EPD-ympäristösertifikaatin. Puurakentaminen on ekologinen vaihtoehto.
– LapWall on hiilijalanjäljeltään negatiivinen, mikä tarkoittaa sitä, että yrityksemme toiminta sitoo enemmän hiilipäästöjä kuin mitä aiheutamme. Myös materiaalihukka pidetään vähäisenä, Kellberg sanoo.
Tehtaissa käytetään tuulisähköä.
40 rekkaa viikossa
Pälkäneen tehtaassa tuotantokapasiteetti on noin 200 000 neliömetriä ja tuotantotilat käsittävät 8000 neliömetriä.
– Tästä lähtee viikossa sellaiset 40 rekkaa, Kellberg viittilöi pihassa odottavia kuormia.
Entä, mikä on Marko Kellbergille parasta työssä?
– Saat samanlaisia vastauksia – ihmiset, hän nauraa ja lisää pitävänsä työn monipuolisuudesta.
Hän ajaa Espoosta säännöllisesti Pälkäneen ja Vetelin tehtaisiin.