Sirkku Peltolan ”Pieni raha” taipuu arabiaksi ensimmäisenä suomalaisena näytelmänä

Vuonna 2010 Tampereen Työväen Teatterissa kantaesitetty Sirkku Peltolan Pieni raha on ensimmäinen suomalainen arabiankielinen näytelmä. Sen ensiesitys on sunnuntaina 5.11. Kairossa, kulttuurillisesti merkittävässä Aleksandrian kirjastorakennuksessa osana kansainvälistä esittävien taiteiden Downtown Cairo -festivaalia.

Eturivin egyptiläisiin teatteritoimijoihin kuuluva kairolainen Orient Productions tuottaa Peltolan tekstin sekä kirjaksi että esitykseksi.

Kangasalta teatterimaailmaa valloittamaan lähtenyt Sirkku Peltola on tämän hetken menestyneimpiä suomalaisia näytelmäkirjailijoita niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Hänen teksteillään on ollut suomalaisissa ammattiteattereissa yli 100 ensi-iltaa. Kansainvälisiä ensi-iltoja lukudraamoina ja näytelmätuotantoina on niin ikään noin 100, ja tekstien kansainvälisiä käännöksiä noin 80.

Myös kymmenelle eri kielelle käännetty Pieni raha on kokenut useita kansainvälisiä ensi-iltoja: Venäjällä, Virossa, Komin tasavallassa, Slovakiassa, Ruotsissa, Ukrainassa ja Latviassa.

Peltolan puoliso on muusikko Heikki Salo, joka on sydänhämäläisille tuttu paitsi Miljoonasade-yhtyeestä myös seudun kesäasukkaana ja Saarikylissä kesäisin pidettävän Myllyrockin isäntänä.