Hyvää isänpäivää

Kaupallinen amerikkalaishapatus. Näin jotkut ovat kuvailleet pyhäinpäivän kanssa huomiosta kilpailevaa halloweenia. Isänpäivässäkin on vivahde samaa, edellä mainittu kuvaus kun pätee tavallaan myös siihen.

Isänpäivän juuret vievät äitienpäivän tavoin 1900-luvun alkupuolen Yhdysvaltoihin. Siellä, kuten monessa muussakin maassa, isänpäivää vietetään kesäkuussa. Pohjoismaissakin innostuttiin ajatuksesta mutta ymmärrettiin jo varhain, että juhannuksen ja isänpäivän osuminen suunnilleen samoille askelmerkeille ei ole monestakaan syystä järkevää. Niinpä isänpäivän juhliminen asettui Suomessa marraskuuhun, juuri sopivaan ajankohtaan ennen joulukaupan alkamista.

Perimmäinen merkitys isänpäivällä on kuitenkin edelleen muu kuin kuluttajien ostokäyrien tasaaminen vuosijanalla. Yhteiskunnallisesti se tarjoaa hyvän mahdollisuuden keskustella vanhemmuudesta ja isyydestä. Se on myös päivä, jolloin läheiset voivat sanoa ääneen, kuinka tärkeitä isät ovat omassa elämässä. Erityisen merkittävää se voi olla lähtökohtaisesti jäyhille suomalaisille, joille välittämisen osoittaminen – ja tällaisen huomionosoituksen vastaanottaminen – arjessa saattaa edelleen olla paikoin hankalaa. Isänpäivä antaa myös eri osapuolille tietynlaisen oven jo olevien ihmissuhteiden vahvistamiseen ja uusien rakentamiseen.

Juhlapäivä ei ole myöskään itsestäänselvyys. Osa ei tule koskaan pääsemään isäksi, vaikka niin haluaisi, ja yhtä lailla toiset eivät koskaan saa kokea elämässään omaa isää. Joillakin isyyden matka syystä tai toisesta katkeaa paljon aikaisemmin kuin kukaan on ehkä osannut ajatellakaan.

Ruuhkavuosia elävien isien ja isähahmojen onkin hyvä tiedostaa, että omin käsin tehdyt ja syliin kannetut kortit hyvin todennäköisesti vaihtuvat ajan kuluessa päivän myöhässä postinjakajan tuomiin valmiiksi tekstitettyihin kortteihin ja yhteiset aamiaishetket karsiutuvat hiljalleen sunnuntain ohjelmistosta. Niistä kannattaa ottaa ilo irti silloin, kun se on mahdollista.

Väistämättä käy ennen pitkää niin, että painopiste isän muistamisen ajankohdassa vaihtuu marraskuun toisesta sunnuntaista loka–marraskuun vaihteeseen osuvalle lauantaille eli pyhäinpäivälle.

Isää voi huomioida monella tavalla: kaupallisesta näkökulmasta lahjoin, tai vähäeleisemmin mutta ihan yhtä vaikuttavasti teoin tai sanoin. Sen parhaan tavan löytämisessä paras asiantuntija löytyy hyvinkin läheltä. Hyvä kuitenkin, jos muistat – ei se isäukko siitä ainakaan nuorene. Valitettavasti, tai jossakin määrin ehkä myös onneksi.