Mäki-Laurila pureutuu vuosisadan alun Viipurin musiikkielämään

– Viipurin musiikkielämän menestystarinalle luotiin pohja jo keskiajalla dominikaani- ja fransiskaaniluostariyhteisöjen jumalanpalveluselämään kuuluneen kirkko- ja koulumusiikin yhteydessä, kertoo Hannu Mäki-Laurila.

Myöhemmin 1600- ja 1700-luvuilla vahvasti Itämeren alueen kulttuuripiiriin asemoitumisen ja hyvien liikenneyhteyksien houkuttelemina kaupunkiin asettuneet tasokkaat saksalaismuusikot veivät omalla työllään viipurilaista musiikkielämää eteenpäin.

1800-luvulla saksalaismuusikoiden vaikutus lisääntyi entisestään heidän kehittäessään musiikin opetusta ja kaupungin konserttielämää. 1800-luvun lopulla kansallinen herääminen sai aikaan suomenkielisen kulttuurin nousukauden, jonka yhtenä ilmenemismuotona oli suomenkielisen väestön musiikkiharrastuksen vilkastuminen ja muun muassa vireä kuorotoiminta.

Mäki-Laurilan mukaan 1900-luvun alussa Viipurin voi sanoa olleen Suomen musiikkipääkaupunki ja kaupungin musiikkielämän omaleimainen rikas perintö on elänyt sotien jälkeisenä aikana – ja elää edelleen vahvana viipurilaislähtöisten musiikkivaikuttajien työn hedelmänä.

Hannu Mäki-Laurilan esitelmä Viipurin musiikkielämästä vuosina 1918–1939 kuullaan Kangasalan Lepokodilla sunnuntaina 12.11. kello 14. Järjestäjänä toimii Kangasalan SVS. Tapahtuma on kaikille avoin ja pääsymaksuton, tarjoilusta peritään erillinen maksu.

Viipurin Musiikkiopiston kamariorkesteri 1920-luvulla. Kuva: Emma Marie Andersen, Museoviraston kokoelmat.