Veroprosentit ja talousarviot ovat nyt tapetilla Sydän-Hämeessäkin niin kuntien kuin seurakuntienkin päätöksenteossa. Muuallakin tehdään Pälkäneen ja Kangasalan alueelle vaikuttavia merkittäviä päätöksiä.
Mielenkiintoa kohdistuu paitsi Pirkanmaan hyvinvointialueen päättäjien palveluverkkovisioita pohdituttavaan kokoukseen myös Tampereen kaupunginvaltuuston talousarviokäsittelyyn, jossa suurennuslasin alla ovat kaupungin lähivuosien rahankäyttö- ja linjausratkaisut.
Tampereen vesiasiat ovat kaupungin talousarviossa vahvasti esillä, sillä vesiliikelaitoksen yhtiöittäminen vaikuttaa huomattavan positiivisesti kaupungin talousarvioon. Yhtiöittämisestä tulee noin 165 miljoonan euron myyntivoitto, jota ilman tilikauden tulos jäisi miljoonia euroja alijäämäiseksi. Pälkäneläisittäin ja kangasalalaisittain hankalasti lausuttavia sanoja Tavase tai tekopohjavesi ei pormestarin talousarviokirjaehdotuksesta kuitenkaan löydy.
Hiljaisuus tietää toivottavasti hyvää ja ryhdikästä jatkumoa viimeaikaisille linjauksille tekopohjavesiyhtiön ympärillä. Jo aiemmin muun muassa Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaosto katsoi, että Tavase-hankkeen valmistelu on syytä lopettaa ja siirtää katseet yhteistyössä selviteltävään pintavesilaitoksen toteuttamiseen. Myös Tampereen Veden johtokunta ilmaisi valitsevansa Tavasea mieluummin Ruskon uuden vesilaitoksen. Esimerkiksi yhtiön osakaskuntiin kuuluvassa Akaassa kaupunginhallitus ilmoitti lokakuussa Akaan olevan valmis selvittämään myös pintavesilaitoksen toteutusmahdollisuutta yhdessä muiden yhtiön osakkaiden kanssa.
Siirrot ilmaisevat, ettei hankkeelle ole nähtävissä välillä perusteluissa esiin nostettua yleistä tarvetta. Tämän nostaa perustellusti esiin myös Pälkäneen kunta omassa vastaselityksessään korkeimmalle hallinto-oikeudelle, jossa tekopohjavesilaitoksen lupiin liittyviä valituksia edelleen pureskellaan. Vastaselityksessä muistutetaan olosuhteiden muuttuneen olennaisesti viime aikoina. Olosuhteet, kuten käytännön suunnitelmatkin, ovat tekopohjavesilaitoksen suhteen muuttuneet kunnan mukaan paljon 2000-luvun alkupuolelta. Sen peräänkuuluttama ympäristövaikutusten uudelleenarviointi on kuitenkin tekemättä.