– Aika paljon on puhuttu ulkoisesta turvallisuudesta, mutta vähän sisäisestä turvallisuudesta, arvelee Jutta Urpilainen.
SDP:n presidenttivaaliehdokkaan mielestä sisäiseen turvallisuuteen tulisi kuitenkin kiinnittää enemmän huomiota.
– Vain eheä ja yhtenäinen Suomi voi olla vahva Suomi. Siksi on väliä sillä, miten suomalaiset voivat, hän sanoo.
Urpilainen on huolissaan vastakkainasettelun ja eriarvoisuuden lisääntymisestä, kun päinvastoin pitäisi pystyä puhaltamaan yhteen hiileen.
Hän kokee, että yleinen keskusteluilmapiiri ja asenneilmasto – kasvanut toisten mollaaminen ja kohtuuton arvostelu – eivät juurikaan tue nuorten jaksamista ja hyvinvointia.
– Yhä useampi nuori kärsii mielenterveysongelmista ja yhä useampi heistä tarvitsee mielenterveyspalveluita. Mielenterveyteen liittyvät haasteet ovatkin iso inhimillinen, kansanterveydellinen, taloudellinen ja sisäisen turvallisuuden haaste. Siihen toivon yhteistyötä yli puolue- ja vaalirajojen.
Urpilaisen mukaan monet nuoret kokevat, että apua ei saa tarvittaessa ja että heidät on jätetty kamppailemaan yksin esimerkiksi ahdistuksen tai masennuksen kanssa. Hän näkee, että laajamittaiset nuorten hyvinvoinnin haasteet voivatkin uhata koko Suomen turvallisuutta.
– Jos emme pysty pitämään huolta nuoristamme, kokevatko he tämän maan edelleen puolustamisen arvoiseksi? Yhä useampi nuori ei myöskään pysty suorittamaan asepalvelusta mielenterveyden ongelmien vuoksi.
Urpilainen haluaakin peräänkuuluttaa tuomitsemisen ja kovien vaatimusten sijasta empatiaa.
Hänen mielestään suomalaisten on rajojensa lisäksi puolustettava myös arvojaan, demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Hänen mukaansa on tärkeää, että ei ajauduttaisi tilanteeseen, jossa painaa vain vahvimman valta. Presidentinkin on pidettävä osaltaan huolta siitä, että isojen sanelupolitiikan sijaan valtiotasollakin asioita hoidetaan tekemällä keskinäisiä sopimuksia ja myös noudattamalla niitä.
Presidenttiehdokkaat Sydän-Hämeessä
Kuka: SDP:n Jutta Urpilainen
Missä: Lentolan liikekeskuksella Kangasalla
Mistä puhuttiin: Nuorisovaltuuston toiminnasta, naisvaikuttajista kotimaan politiikassa, Suomen aktiivisuuden merkityksestä EU:ssa, YK:ssä ja Natossa