Luistellessa tasapaino kehittyy ja lihaskunto paranee – myös motoriikalle luistelu on hyvä laji

Puristus eli potku sivulle, liu’un aloitus etuviistoon, painonsiirto puristavalta jalalta liukuvalle jalalle ja liuku. Ja sama toisella jalalla. Ja ei kun uudestaan. Ja uudestaan ja uudestaan…

Luistelu on mainiota terveysliikuntaa. Se kehittää tasapainoa ja vahvistaa keskivartalon sekä jalkojen lihaksia. Luistellessa myös lihasten hapenottokyky ja vartalon koordinaatio kehittyvät. Rasitustasoa voi säädellä helposti vauhtia lisäämällä tai vähentämällä.

– Kun luistelee, lihakset ovat käytössä monipuolisesti. Samalla tulee oltua ulkona ja aivot saavat raitista ilmaa. Meillä täällä Pälkäneellä ei ole kovin paljon ohjattuja ulkoliikuntaharrastuksia tarjolla, mutta luistelua ja kiekkokoulua ainakin on, Pälkäneen Luja-Lukon luistelujaoston puheenjohtaja Riitta Tikka summaa.

Luja-Lukon lasten kiekkokoulua vetävä Janne Koskinen on samoilla linjoilla.

– Luisteleminen kehittää erinomaisesti motoriikkaa, kun tasapainoa joutuu pitämään yllä koko ajan.

Luja-Lukon luistelujaoston viikkokisan iloisia osallistujia.

Viikkokisoja ja kiekkokoulua

Luistelujaosto järjestää tälläkin kaudella viikkokilpailuja Onkkaalan urheilukentällä aina keskiviikkoisin. Ohjaajana toimii Tikan lisäksi Tytti Tukiainen.

– Kisoissa voisi käydä enemmänkin väkeä. Viikoittainen osallistujamäärä on pyörinyt viiden ja kymmenen välillä, Tikka toteaa.

Viikkokisoissa voi luistella hokkareilla tai kaunoluistimilla, mutta pikaluistimiakin on mahdollisuus kokeilla, jos halukkuutta löytyy.

 

”Tärkeintä on saada lapset ja nuoret liikkumaan ja pitämään kuntoillessa hauskaa.

 

Myös torstaisin kokoontuvassa kiekkokoulussa luistelutaitoa harjoitellaan ahkerasti. Tänä talvena kiekkokoulussa on käynyt 15–25 lasta aina yhdellä kerralla. Luistelemisen ja käännösten lisäksi harjoitellaan jääkiekon perustaitoja – laukomista, kiekon kuljetusta ja syöttämistä – iloisella meiningillä. Ehdoton suosikkileikki on ”kuka pelkää pälkäneläistä”.

– Ja tietysti pelataan aina lopuksi. Usein jaan porukan kahteen ryhmään, isompiin ja pienempiin, jotta homma pysyy mielekkäämpänä niin aloittelijoille kuin jo enemmän pelanneillekin.

Sebastian Salminen harjoittelee lähtöjä.

Matala kynnys ohjattuun liikuntaan

Luja-Lukon luistelujaoston toiminta on viime vuosina painottunut vahvasti matalan kynnyksen viikkokilpailuihin, joissa pikaluistimia ei tarvita. Aiemmin pikaluistelu oli enemmän keskiössä. Samoin kiekkojaosto keskittyy harrastustoimintaan. Luja-Lukon jääkiekkojaosto järjestää myös pappakiekkoa eli aikuisten harrastekiekkoa.

Sekä Tikka että Koskinen ovat yhtä mieltä siitä, että tärkeintä on saada lapset ja nuoret liikkumaan ja pitämään kuntoillessa hauskaa.

– Hyvä motoriikka auttaa ihan tutkitusti esimerkiksi myös koulussa oppimista, Koskinen lisää.

 

90-vuotiaan Luja-Lukon juhlavuoden tapahtuma jäädisko:

  • Haanloukkaan tekojäällä torstaina 8 helmikuuta kello 18–19
  • Rentoa luistelua ilman mailoja hyvän musiikin ja valojen välkkeessä
  • DJ soittaa osallistujien toivebiisejä
  • Tarjolla on lapsille muun muassa mehua ja makkaraa
  • Järjestäjinä Luja-Lukon jääkiekkojaosto ja luistelujaosto