Olet varmasti yrittänyt koota palapeliä joskus. Se aloitetaan usein kulmista sekä reunoista, jotta kuvan rakentaminen olisi mahdollisimman helppoa. Aluksi siis valitaan palat, jotka on helpointa asettaa paikoilleen ja niiden jälkeen jatketaan aina vaikeampiin vaiheisiin. Palapelin kokoamisen aloittaminen kuvan keskeltä on paljon haastavampaa, kuin sen reunoilta.
Evankeliumissa Matteuksen mukaan (Matt. 7: 24–29) Jeesus kertoo kahdesta miehestä, jotka rakentavat talonsa eri alustoille, ensimmäinen kalliolle ja toinen hiekalle. Kalliolle rakentaneen tönö pysyy pystyssä tuulien ja tulvien keskellä, kun taas hiekalle rakentaneen tönö ei pysy pystyssä. Jeesus opettaa tässä kohdassa siitä, kuinka hänen opetukseensa ja sanoihin tulisi suhtautua: niistä saa varman perustan omalle elämälle, kun taas niiden hylkääminen johtaa turvallisen kallion vaihtumiseen hiekaksi.
Meille on jaettu erilaisia palikoita ja paloja, joista kasata omaa elämäämme. Palat eivät aina osu täydellisesti yhteen, vaan niiden väliin voi jäädä aukkoja ja joskus tuntuu siltä, että palikat romahtavat hetkenä minä hyvänsä. Pidän kuitenkin turvallisena sitä ajatusta, että saamme kasata elämämme kummallisen muotoisia palikoita turvallisen kallion päälle. Vaikka talo huojuisi ja heiluisi tuulessa, perustus pitää sen kasassa. Aivan kuten palapeliä on helpompi lähteä kasaamaan reunoilta, on elämän palapeliä turvallista rakentaa silloin, kun pohja ja perustus ovat kunnossa.
Antti Kahra, nuorisotyönohjaaja ja rippikoulukoordinaattori
Ps. Kirjoittaja on aika kehno palapelien kasaaja.