Leirielämää musiikilla maustettuna

Kirjoittaja Marianne Jaakkola on nuorisotyönohjaaja Pälkäneen seurakunnasta.
Seurakunnan toiminnassa usein lauletaan. Lukuisilla leireillä on päivän aikana useitakin tilanteita, joissa lauletaan, kesäaikaan alkaen aamun lipunnostosta ja päättyen iltahartauteen. Laulaminen yhdessä on muutakin kuin vain musiikkia, se on sosiaalinen tilanne, mutta myös mahdollisuus mietiskellä syntyjä syviä itsekseen.
Seitsyen grillikatos iltahämärässä.

Mitä leireillä sitten esimerkiksi lauletaan? Ripareilla aamu alkaa ja päättyy lipunnostoon. Käytössä on muutamiakin eri lippulauluja. Yhteistä parissa viime kesän ripareilla käytössä olleissa laulussa on, että molemmissa mainitaan ”…sisukkaasta työstä isien” (virsi 581), vanhemmassa virressä muodossa ”…on isät täällä taistelleet ja uskoneet ja toivoneet” (virsi 577). Virressä korostuu muutenkin sukupolvien jatkumo, niin uskon asioissa kuin työnteossa. Virressä 581 korostuu vuorostaan kiitollisuus eri asioita kohtaan, kuten luonto ja isänmaa. Myös perhe ja koko maailma otetaan rukouksiin mukaan. Ei huonompia ajatuksia aloittaa ja päättää päivä.

Illemmalla leirillä lauletaan enimmäkseen Nuoren seurakunnan veisukirjasta. Suosituiksi lauluiksi nousivat viime kesänä Happoradion ja Juha Tapion laulut. Joskus laulussa huomio kiinnittyy mukavaan melodiaan ja joskus laulun sanat jäävät puhuttelemaan ja usein toki molemmat. Mistä Juha Tapion laulussa puhutaan, kun siinä sanotaan ”Rakastettu on oikea nimesi ja tulee nimenäsi olemaan”? Sanoitukset säkeistöissä johdattavat ajatukseen siitä, että puhujana on ilmeisesti joku, joka kokee epäonnistuneensa, sillä niissä puhutaan häpeästä, jota henkilö on kohdannut ja mainitaan ”mies tarpeeton”. Aluksi henkilö puhuu minä-muodossa, mutta muuttuu lausahduksen ”Mä kuulisin kuiskauksen” jälkeen kuin joku puhuisikin hänelle sanoen ”Älä pelkää… sinä et pääse putoamaan. Rakastettu on oikea nimesi ja tulee nimenäsi olemaan”.

Kielen kuvallisuudesta voisi nostaa symbolin valkoisesta kivestä. Raamatusta löytyy laulun sanoja muistuttava kohta: ”Jolla on korvat, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille. Sille, joka voittaa, minä annan kätkettyä mannaa ja valkoisen kiven, ja siihen kiveen on kirjoitettu uusi nimi, jota ei tunne kukaan muu kuin sen nimen saaja” (Ilm. 2:17). Kaiken kaikkiaan laulun teemana vaikuttaisi olevan ihmisen arvokkuus ja rakastettuna oleminen epäonnistumisista huolimatta.

Toinen Juha Tapion vuosien varrella suosituksi noussut kappale on Mitä silmät ei nää -laulu. Siinä väläytetään erilaisia tilanteita elämästä ja puhujakin tuntuu vaihtuvan, ja löydettävissä on sekä lapsen että vanhemman näkökulmaa. Kertosäkeestä ”Mitä silmät ei nää, sen sydän ymmärtää, totuutta etsii kestävää, ehkä tänään, ehkä tänään, tähän kaikkeen vaivaan” tulee mieleen raamatunkohta: ”Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä.” (Hepr. 11:1).

Sekalaisen elämän keskellä voi suunnata katseensa uskoen ja luottaen tulevaan. Laulujen kautta voi moni raamatunkohtakin avautua ja musiikki itsessään voi toimia viestin tuojana erilaisissa tilanteissa meille rauhaa ja lohtua tuomassa. Hyviä hetkiä musiikin ja hyvän sanoman parissa!

Marianne Jaakkola

Nuorisotyönohjaaja, Pälkäneen seurakunta