Joulutervehdys Pälkäneeltä: Taivahan talikynttilät

06.12.2024 12:02

Jari Kemppainen.
Kuulin sanonnan viikko sitten tämän vuoden ensimmäisessä puurojuhlassa.  Sanonta kertoo hämmästyneestä onnesta.

Sanonta on vanha. Kynttilät tulivat Suomeen kristinuskon myötä. Niitä tarvittiin kirkkoihin valaistusta ja vertauskuvallista merkitystä antamaan. Ihmiset törmäsivät kynttilöihin lähinnä kirkoissa. Kotona poltettiin päreitä. Näin kynttilä yhdistettiin taivaallisiin asioihin. Ajateltiin kun kirkossa on paljon komeita kynttilöitä, niin taivaassa täytyy olla vielä enemmän. Se on ollut hienointa, mitä voi kuvitella. Joulun viimeisenä pyhänä, kynttilänpäivänä siunattiin vuoden aikana kirkossa käytettävät kynttilät käyttöön.

Jouluaikaan ihmiset sytyttävät kynttilöitä kotiin, ulos ja hautausmaille. Vaikka kristillinen usko pyritään piilottamaan ja Jeesus nimi tuntuu nykyään vaaralliselta jopa joulussa.  Mutta Jeesus löytyy, kun vähän taustaa raaputtaa.

Kirkossa kynttilöitä poltetaan messussa, kastejuhlassa ja hautajaisissa. Silloin kynttilä viittaa Jeesuksen Kristuksen ihmiseksi tuloon ja neitsyt Mariaan. Kynttilän liekki kuvaa Jeesuksen jumalaluutta. Palava kynttilä kertoo pimeyden voimista voiton saanutta Kristusta. Hän on valo, joka tuo toivon kuoleman varjon maassa eläville.  Jouluyön vanhan testamentin lukukappaleessa sanotaan:

”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus.” Jesaja 9.

Siunaus jouluaikaan

Jari Kemppainen

Pälkäneen kirkkoherra

Kangasalan lääninrovasti