Joulutervehdys Luopioisista: Toisen maailman ääni

09.12.2024 20:12

Monet meille rakkaista vanhoista joululauluista ovat osa suomalaisuutta. Toiset laulut taas yhdistävät meidän joulunviettomme maailman kaikkien kristittyjen yhteiseen juhlaan.
Janne Vesto.

Yksi englanninkielisessä maailmassa tunnetuista joululauluista on negrosprituaali Go tell it to the mountain. Laulua ei löydy meidän Kauneimpien joululaulujen vihkoista, koska suomennoksessa yhteys jouluun on katkennut. Laulun alkuperäinen teksti kertoo jouluyön tapahtumista: Siitä, miten enkelit tuovat pelästyneille paimenille viestin Vapahtajan syntymästä. Paimenet saavat tehtävän: ”Menkää kertomaan vuorille, kukkuloiden taa ja kaikkialle, että Jeesus Kristus on syntynyt!”.

Haltioitunut ilo ja syvä murhe ovat negrospirituaaleissa hyvin lähellä toisiaan. Orjakauppiaat ja plantaasien isännät veivät orjilta lähes kaiken: vapauden, kotimaan, yhteyden sukuun, omaisuuden, ihmisarvonkin. Mutta eivät voineet ottaa heiltä pois afrikkalaista rytmimaailmaa. Eivätkä sitä toivoa, jonka evankeliumin heissä herätti. Negrospirituaalit olivat heille toisen maailman ääni.

Monet laulujen tekstit kertovat Raamatun tapahtumista. Orjat samaistuivat erityisesti Israelin kansaan ja sen vapautumiseen Egyptistä. Orjat tiesivät, että vaikka he olivatkin kahleissa, sisimmässään he olivat silti vapaita, sillä heille oli syntynyt Vapahtaja. Usko Jeesukseen ja  luvattuun maahan antoi heille voimaa. Tämä usko ei muuttanut heidän ulkoisia olosuhteitaan millään tavalla. Heidän tilanteensa oli samantapainen kuin paimenten jouluyönä. Hetken viivähdettyään heidän täytyi palata huonosti palkattuun ja raskaaseen työhönsä. Mutta kuitenkin heissä oli virinnyt uudenlainen toivo, joka sai heidän sydämensä laulamaan: Vapahtaja on syntynyt!

”Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä” (Hepr 11:1). Kristittyinä meidän on opittavat uskomaan näkemättä. Tässä maailmantilanteessa meidän on hyvä kuulla toisen maailman ääni. Se ääni kertoo meillä jälleen Rauhan ruhtinaan syntymästä.

Joskus Jumala antaa meidän myös nähdä tai kokea hänen tekojaan. Joskus hän käyttää meitä niiden välikappaleina. Mutta useimmiten emme saa mitään ulkoista tai sisäistäkään tukea sille, mihin uskomme. Usko on usein kokemisen vastakohta. Mutta vaikka joudumme kokemaan elämässämme syntiä ja sairautta, saamme silti omistaa sen toivon ja armon, jonka Jeesus meille toi.

Siunausta jouluusi!

Janne Vesto,

Luopioisten pappi