Kohtaamisen merkitys – ”Kohdataan toisemme hymyillen ja ollaan toisillemme läsnä”

Kirjoittaja Jenny Heikkilä on sosionomi-diakoniopiskelija Kangasalan seurakunnasta.
06.04.2025 12:00

Halusin pysähtyä hetkeksi miettimään kahvikupin äärellä tässä keväisessä auringonpaisteessa, mitä tunsin saapuessani työharjoitteluun. Tunsin jännitystä siitä, miten minut kohdataan, löydänkö paikkani osana työyhteisöä.
Jenny Heikkilä.

Heti ensimmäisestä päivästä lähtien minut on kohdattu lämpimästi ja aidosti tässä lähimmäisenrakkauden täyttämässä työyhteisössä. Se tekee harjoittelustani merkityksellisen. Minua on siunattu näiden ihmisten kohtaamisella. Olen saanut olla oma itseni. Olen kohdannut minua kannustavan, aidosti läsnä olevan työnohjaajan, joka tukee minua kehityskaaressani kohti ammatillisuutta. Kiitollisena kannan mukanani työyhteisöni antamaa tukea, ja toivon tulevaisuudessa voivani kohdata myös muita ihmisiä samalla lämmöllä ja rohkaisulla.

Paaston ajankohta muistuttaa minua myös siitä, ettei kukaan meistä ole yksin jännittävien, ehkä jopa vaikeiden ajatusten keskellä. Jokainen voi kohdata elämässään vaikeita, jännittäviä hetkiä, mutta kärsimyksen keskellä emme ole yksin. Toisten ihmisten läsnäolo antaa meille voimaa.

Kärsimyksen aika ei jätä meitä yksin synkkien asioiden äärelle, se kutsuu meitä myös toivoon. Kohtaamisissa piilee se voima, joka kantaa meitä läpi vaikeiden aikojen antaen toivoa. Kun tulemme kuulluksi, meitä kannatellaan. Kun tulemme nähdyksi, saamme voimaa jatkaa eteenpäin.

”Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani.” (Ps. 23:4)

Harjoitteluni aikana olen myös nähnyt aidon kohtaamisen merkityksen. Toisen kohtaaminen ei vaadi suuria tekoja. Kohtaaminen voi olla kuunteleva korva kiireen keskellä tai pieni ystävällinen sana arjessa. Olen huomannut, kuinka tärkeää on kohdata lähimmäisensä – niin ystävän, joka kamppailee jaksamisen kanssa, kuin tuntemattoman, joka kaipaa kuuntelijaa arjessaan. Pienetkin kohtaamiset voivat olla merkityksellisiä ja antaa toivoa heille, jotka sitä eniten tarvitsevat elämässään haastavien aikojen keskellä. Diakonian ytimessä on ihmisten kohtaaminen ja sen ymmärtäminen, että jokainen ihminen kohdataan aidosti.

Tämä muistuttaa myös minua olemaan valmis pysähtymään, kuuntelemaan ja olemaan läsnä. Kenet voin kohdata juuri tänään, kenen rinnalla voin kulkea?

Kohdataan toisemme hymyillen ja ollaan toisillemme läsnä. Sillä on suurempi merkitys kuin välillä muistammekaan.

Siunausta.

Jenny Heikkilä

Sosionomi-diakoniopiskelija

Kangasalan seurakunta