Jotta voitaisiin taata hyvinvointi ja tasavertaiset palvelut koko Pirkanmaalla, tulisi etsiä uusia tapoja varmistaa lähipalveluiden saatavuus ja saavutettavuus kaikille. Erityisesti harvaan asutuilla alueilla tulisi panostaa uusiin keinoihin toteuttaa lähipalveluja ja samalla kehittää alueiden palveluvalikoimaa ja asukkaiden hyvinvointia.
Osuuskuntamalliset yksiköt voisivat toimia uudenlaisena palveluyksikkönä, jossa paikalliset ammattilaiset tarjoavat omalla lähialueellaan palvelua yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa. Tällaista mallia on tutkittu muun muassa Turussa sote-palvelujen parantajana (2023). Osuuskuntamalli yhdistää mukana olevien henkilöiden osaamisen ja se on työntekijöiden näkökulmasta ketterä, työntekijälähtöinen ja vapauksia antava työskentelymalli.
Mitä tästä kaikesta sitten asiakas, eli potilas, hyötyy? Osuuskuntamalli parantaisi potilaiden hoitoon pääsyä, palvelun jatkuvuutta ja hoidon yksilöllisyyttä. Paikallisesti ja joustavasti tuotetut palvelut vähentävät viiveitä ja pitkiä matkoja, ehkäisten hoitamattomien vaivojen kroonistumista ja raskaampien toimenpiteiden tarvetta. Lisäksi läheisiltä säästyy aikaa ja stressiä, kun potilasta ei tarvitse kuljettaa kauas omaisistaan satoja kilometrejä. Tiiviimpi yhteistyö eri sotepe-palveluiden välillä tukee potilaan kokonaisvaltaista hoitoa. Nopea reagointikyky potilaan muuttuviin tarpeisiin varmistaa, että hoito on aina oikea-aikaista ja tilanteeseen sopivaa.
Turun simuloidun mallin mukaisesti kustannustehokkain tapa tuottaa palvelut haja-asutusalueelle on käyttää suhteellisen pieniä, alueella sijaitsevia yksiköitä.
Työskentely harvaan asutuilla alueilla edellyttää sote-ammattilaiselta paikallista tuntemusta ja tietoa ja tätä päästään hyödyntämään, kun mahdollistetaan pienten ja joustavien yksiköiden työ. Turussa on myös simuloinnilla laskettu, että esimerkiksi kotiin tarjottavien palvelujen siirtäminen kauemmas tulee kalliimmaksi, kun palvelujen järjestäminen ja ammattilaisten kuljetukset syövät tehokasta työaikaa – puhumattakaan siitä, että kun paikallis- ja asiakastuntemus menetetään, menee suuri osa palvelusajasta samojen asioiden kertaamiseen uuden asiantuntijan kanssa.
Minna Hölttä (vihr)
Yrittäjä, aluevaaliehdokas, Valkeakoski
Annika Tuoresjärvi (vihr)
Järjestelmäkonsultti, aluevaaliehdokas, Tampere