Pääskyjen alamäki – ennen niin tavalliset haarapääskyt ja räystäspääskyt ovat nyt jopa harvinaisia

Pääskyt lentävät vinhaa vauhtia pihan yllä hyönteispyynnissä. Niiden poikaset odottavat emojen kantamaa ravintoa, navetan räystään alla on kymmeniä pesiä, ja talaassakin livertää muutama pesällinen. Tällaisena voimme muistaa menneet kesät joskus vielä 1970-luvulla. Mutta ajat ovat muuttuneet siltäkin osin. Pääskyt ovat kadonneet, muutama harva pesijä löytyy vielä venevajasta, mutta syksyiset parvet sähkölangoilla ovat harventuneet.

Ennen niin tavalliset haarapääskyt ja räystäspääskyt ovat nyt jopa harvinaisia. Etenkin räystäspääskyn kanta on romahtanut 80–90 prosenttia ja haarapääskyjen lähes 50 prosenttia. Törmäpääskyt ovat aina olleet vähälukuisempia johtuen niiden käyttämistä pesäpaikoista, joita ovat erilaiset sorakuopat tai jokien hiekkatörmät. Joskus jopa vanhat purukasat.

Haarapääskyn ravintona ovat lentävät kukkakärpäset, paarmat ja kovakuoriaiset.

Hyönteismaailma on vuosia ollut muutoksen kourissa. Ötököiden määrä on vähentynyt, mikä vaikuttaa niitä pyydystävien lintujen elinmahdollisuuksiin. Maatalouden rajut muutokset vähentävät hyönteisten ja lintujen lisääntymispaikkoja ja ravintoa. Haara- ja räystäspääskyt ovat aina olleet ihmisen seuralaisia. Ihmisen läheisyys on tarjonnut ravintoa ja hyviä pesimäpaikkoja. Pelloilta räystäspääsky on löytänyt sopivaa savea pesänsä muurausaineeksi ja pesät on sijoitettu navetan tai päärakennuksen räystään suojaan. Haarapääskyille on kelvannut liiterit, aitat ja navetan suoja. Usein haarapääsky haluaakin tehdä pesänsä avoinna olevaan rakennukseen kuten venevajaan. Nykyisin pääskyt tuntuvat hakeutuvan siltojen alle tai kauppakeskusten ja huoltoasemien katoksiin.

Pääskyille on tyypillistä, että ne asustavat muutaman parin yhdyskunnissa. Yhdyskunnissa on useimmiten 5–10 paria, ja pesät ovat muutaman metrin välein. Yhdyskunnissa asuminen antaa suojaa petoja vastaan. Useampi emo puolustamassa on aina parempi kuin yksinäinen pariskunta. Pääskyjen pahimpia vihollisia ovat harakat ja kissat. Myös pikkuhaukat saattavat vierailla pihapiireissä.

Haarapääskyn pesässä on tungosta.

Haarapääsky sijoittaa pesänsä usein jonkin laudan, riman tai vähäisen naulan päälle. Räystäspääsky muuraa savinokareista pesän joskus jopa vain lautaseinään. Kuivuttuaan ja poikasten kasvaessa pesät voivat helposti pudota.

Nyt onkin alettu kokeilla erilaisia keinopesiä pääskyjä varten. Joku on kovertanut puupölleistä kapeasuisia pönttöjä. Myös tervapahvista rakennettuja kotelomaisia rakennelmia voi tarjoilla. Parhaimmiksi ovat osoittautuneet sementin ja sahanpurun seoksesta tehdyt tekopesät. Seoksesta voi muovailla styroxista leikatun osan päälle pallomaisen pesäonkalon. Nyt onkin hyvä hetki pohdiskella ensi vuodeksi pesäpaikkoja pääskyille. Räystäspääsky on vähentynyt niin voimakkaasti, että se luokitellaan jo erittäin uhanalaiseksi.

Pääskyjen helminauhat ovat harventuneet.