Yhdysvaltain presidentinvaalit herättelivät väen kevään kuntavaaleihin

Vaikka Donald Trump ilmeisen pidetty mies kotimaassaan yhä onkin, taisi moni pälkäneläinen ja kangasalalainen huokaista helpotuksesta, kun alkoi näyttää siltä, ettei Trump jatka toista kautta Yhdysvaltain presidenttinä. Amerikan vaalien lopputulos herätti kiinnostusta niissäkin, jotka eivät maailmanpolitiikasta tai USA:n sisäisistä asioista juuri perusta. Suomalaisissakin tiedotusvälineissä hyvin näkyneen amerikkalaisen vaalikampanjan – jossa valehdeltiin ja vastapuolta haukuttiin surutta – kutsuminen värikkääksi olisi vahvaa vähättelyä. Moista sirkusta vain harva toivoo paikallista politiikkaa värittämään.

Trumpin uudelleenvalinta olisi luultavasti luonut yleistä epävarmuutta ajatuksiin Sydän-Hämeessäkin, mutta pälkäneläisittäin ja kangasalalaisittain tuon valinnan välitön vaikutus arkeen olisi jäänyt pieneksi. Kohupersoonan jatkoon presidenttinä ei Pälkäneellä ja Kangasalla toki olisi vaikutusmahdollisuuksia ollutkaan, olisivat valinnan seuraukset olleet mitkä tahansa. Sen sijaan ensi kevään vaaleissa  vaikutusvaltaa pälkäneläisillä ja kangasalalaisilla on.

Nuo vaalit sijoittuvat maantieteellisesti paljon Yhdysvaltoja lähemmäksi, ja niillä on paikalliseen arkeen paljon suurempia vaikutuksia. Kyseessä ovat huhtikuiset kuntavaalit. Vaalipäivä on 18.4., ennakkoäänestys alkaa 7.4. ja ehdokashakemusten jättöpäivä on 9. maaliskuuta.

Arkista työtä vaalien pohjaksi on kuitenkin tehty jo pitkään ennen varsinaisen kampanjoinnin aloittamista – sitä on tehty niin yksittäisillä päätöksillä, kannanotoilla kuin aloitteillakin jo yli kolmen vuoden ajan. Silti etenkin edessä olevat vaalikauden viimeiset kuukaudet nykyisten päättäjien tekemisiä tarkastellaan helposti suurennuslasilla, minkä useimmat heistä tekemisissään ja sanomisissaan osaavat ottaa huomioon.

Täkäläisille puolueille ja ehdokkuuttaan miettiville antavat hiljalleen taakse jäävät Yhdysvaltain presidentinvaalit myös positiivisen signaalin. Vaikka sanotaan, että kansan muisti on pitkä, varteenotettavan määrän ääniä voi kerätä siitäkin huolimatta, että ihan kaikessa ei ole onnistuttu ja vaalimatkan tai päättäjäkauden varrella on koettu vastoinkäyminen jos toinenkin.