Edes Joulupukki ei taida kyetä tuomaan koronatonta joulua sitä toivoville

Toiveikas ajatus siitä, että joulun viettoon päästäisiin valmistautumaan koronattomassa arjessa, ei näytä toteutuvan. Alueellinen pandemiaohjausryhmä päätyi kiristämään linjauksiaan kahdesti viikon sisällä. Jälkimmäiset rajoitussuositukset annettiin sunnuntaina, käytännössä vain muutama päivä edellisten voimaantulosta. Se on omiaan alleviivaamaan sitä, että koronatilanteen on katsottu Pirkanmaalla heikentyneen nopeasti, vaikka portaittaista tiukennusta voi pitää myös psykologisesti toimivampana temppuna kuin yhdellä kerralla kireäksi nykäistyä nyöriä.

Sydän-Hämeessäkin varotoimet koronan leviämisen ehkäisemiseksi otetaan käyttöön. Kuvio on tuttu jo keväältä: kuntosalit sulkevat oviaan, kirjastojen toimintaperiaatteet muuttuvat, kansalaisopisto siirtyy etäopetukseen. Samalla syntyy uusi valitettavan näyttävä aalto hiljalleen elpyneiden tapahtumien ja tilaisuuksien peruuntumisia; esimerkiksi suunnitelmat itsenäisyyspäivän juhlallisuuksien sekä joulutorien järjestämisestä lensivät kertaheitolla bittiavaruuteen.

Panikointiin ei silti ole ainakaan tässä kohtaa tarvetta. Koronatestejä oli tämän viikon alkuun mennessä tehty THL:n mukaan yli 1,9 miljoonaa, ja positiivisen tuloksen oli antanut vajaat 25 000 ihmistä. Näistä Pälkäneelle ja Kangasalle oli kirjattu 45 tapausta.

Tapausten vähyys seudulla ei kuitenkaan saa johtaa silmien sulkemiseen tilanteelta. Tiistaina Kangasalta raportoitiin viidestä uudesta koronatartunnasta. Lisäksi koronatapausten määrän kasvun takana ei ole ainoastaan kasvanut testausmäärä, vaan positiivisten tulosten osuus kaikista testinäytteistä näyttää yhtä lailla kasvaneen. Samalla kasvaa kuitenkin myös tietoisuus, kun yhä useamman lähi- tai tuttavapiiristä alkaa löytyä koronatapauksia, mikä valitettavasti kenties tehokkaimmin kirkastaa mieleen ohjeistukset käsihygieniasta, turvaväleistä ja kasvomaskin käytöstä.

Ajoitus uusille rajoituksille on ikävä. Sosiaalisten suhteiden ylläpidon kannalta hankalan kevään ja syksyn jälkeen jouluun on voitu ladata paljon odotuksia, jotka nyt uhkaavat jäädä toteutumatta. Moni harrastusporukka on tehnyt kaikkensa, jotta toiminta on saatu jaloilleen ja jatkumaan, mutta nyt edessä häämöttää jälleen käytännössä määrittelemättömän mittainen tauko. Aikuiset kestävät nämä hammasta purren, lapsille ja nuorille se on tiukempi paikka.

Nyt monen joululahjatoiveissa siintää koronatilanteen paraneminen, toimivan rokotteen ilmaantuminen mahdollisimman pian saataville tai edes talvisten ulkoilukelien rantautuminen seudulle. Yhteinen toive lienee, että joulu koittaisi korkeintaan nykyisten rajoitusten voimin. Sen paketin eteen pitäisi jokaisen joulumielen siivittämänä jaksaa tehdä vielä hetki töitä.