Turvallisuus ja häiriöttömyys ovat kaupunkimaisuutta tärkeämpiä asuinalueen valinnassa – niin kaupungissa kuin maaseudullakin

Arvostatko asuinalueessa sen turvallisuutta ja häiriöttömyyttä? Jos kyllä, et suinkaan ole ainoa. Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämässä kyselyssä kolme neljästä vastaajasta nosti esiin häiriöttömyyden ja turvallisuuden, mikä teki siitä ylivoimaisesti tärkeimmän kriteerin asuinpaikan valinnassa.

Asuinympäristön turvallisuus ja häiriöttömyys on kyselyn mukaan keskimääräistä tärkeämpi asia naisille, yli 50-vuotiaille ja eläkeläisille. Se on yhtä tärkeä tekijä sekä kaupungissa että maaseudulla asuville.

Keskeisiä asuinalueen valintaperusteita ovat myös palveluiden ja harrastusmahdollisuuksien sijainti lähellä asuntoa, asumisen edullisuus ja hyvät julkiset liikenneyhteydet. Julkisten liikenneyhteyksien merkitys korostui vastauksissa pääkaupunkiseutulaisilla, opiskelijoilla, eläkeläisillä ja työttömillä.

Vähiten tärkeänä tekijänä pidettiin alueen kaupunkimaisuutta.

Pääpiirteissään ihmiset vaikuttavat tutkimuksen mukaan tyytyväisiltä nykyiseen asuinpaikkaansa. Kaupungeissa palvelut ja harrastukset lähellä asuntoa ovat keskimääräistä tärkeämpi asuinympäristön valintatekijä, maaseutumaisuutta puolestaan pidettiin tärkeänä niin maaseutumaisissa kuin taajaan asutuissakin kunnissa.

Isoissa kaupungeissa ja pääkaupunkiseudulla ollaan kuitenkin valmiita joustamaan. Etäisyyttä suureen kaupunkiin toivottiin pääkaupunkiseudulla pidemmäksi, ja ydinkeskustassa asuvat arvioivat voivansa asua ydinkeskustan sijaan myös hieman kauempana keskustasta. Lisäksi pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla asuvat kertoivat olevansa valmiita hyväksymään keskimääräistä pidemmän etäisyyden vapaa-ajan asunnolleen, aina 200 kilometriin saakka. Sopiva etäisyys kotoa vapaa-ajan asunnolle pitäisi enemmistön mielestä olla keskimäärin noin 70 kilometriä.

Sinänsä tutkimus ei tuo esiin mitään mullistavaa uutta, ja isojen kaupunkien keskustojen puolustajat löytävät siitä yhtä lailla omat riemun aiheensa. Pälkäneen – yhtä lailla kuin maaseutumaisen Kangasalan – kaltaisille alueille nämäkin tulokset kuitenkin antavat viitteitä siihen, että kiinnostus on olemassa. Vielä kun löydettäisiin se nappi, jota painamalla kaikki ruksit kyselyruutuun konkretisoituvat muuttoautokuljetuksiksi.