Ylätason koronatiedotus jätti toivomisen varaa

Koronaviruksen aiheuttamiin nopeisiin muutoksiin on jossain määrin jo totuttu kahdentoista viime kuukauden aikana. Helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa käännökset olivat niin nopeita, että perässä pysyminen alkoi olla ihmisille jo vaikeaa.

Ensin hallitus ilmoitti maaliskuulle haluamastaan kolmen viikon sulkutilasta. Pääkaupunkiseutukeskeisten suurten tiedotusvälineiden pureskellessa vielä hallituksen ilmoituksen seurauksia linjasi Pirkanmaalla niin sanottu koronanyrkki, ettei etäopetukselle tai suositusmuutoksille ole tarvetta. Tämä alueellinen linjaus muuttui seuraavalla viikolla ministeriön ilmoitettua suoran halunsa saada myös Pirkanmaa kiristyvien suositusten piiriin ja koronanäkymien muututtua huolestuttavammiksi.

Monissa kodeissa oltiin ihmeissään erityisesti harrastusten suhteen: loppuuko kaikkien 2007 syntyneiden ja heitä vanhempien harrastustoiminta? Voiko vuonna 2008 syntynyt ja nuoremmat jatkaa harrastuksissakin aiempaan tapaan tai joidenkin näkemysten mukaan jopa pelata toisia vastaan joissakin joukkueurheilulajeissa? Missä tiloissa ja millä ehdoilla ylipäätään saa harrastaa – ja astuuko mahdollinen muutos voimaan heti hallituksen ilmoituksen tai koronanyrkin suositusten jälkeen vai vasta 8.3.?

Yhtä hämmentyneeksi jäi talvilomaviikon päätteeksi osa yli 18-vuotiaista, eli kuntavaalien ääni- ja ehdokkuusoikeutetuista. Esitys vaalien siirtämisestä tuli lopulta eteen varsin yllättäen ja tietyllä tapaa vaaliaikataulujen viime metreillä, ehdokasasettelun umpeutumisen loppuhetkillä. Joidenkin silmiin hämmennystä lisäsi THL, joka kertoi osana vaalien siirtämisperusteita mainittujen lukujen olleen lähinnä ”laskuharjoitus” sekä oikeusministeriö, joka – sinänsä kansalaisia hyvin palvellen – kiirehti julkaisemaan uudet aikataulut jo ennen eduskunnan varsinaista hyväksyntää.

Tarkoitusperät kiristyneillä rajoituksilla ja vaalien siirtämisellä ovat varmasti hyvät koronaviruskamppailua ajatellen. Tuloksia nähdään myöhemmin, mutta jo nyt on arvioitavissa, että viestinnällisesti jälki olisi ylätasolla voinut olla vakuuttavampaa – ja on sitä toivottavasti jatkossa. Kaikenlainen epävarmuuden vähentäminen on näinä aikoina arvossaan.