Koronalle korkeampi aita – ”menetetty aika vain lisää viruksen vauhtia”

Kirjoittaja on pälkäneläistynyt evp rikoskomisario, nykyisin kantofilosofi.

Nyt koronan aikana on monia ihmisten oikeuksia ja vapauksia rajoitettu. On ollut pakko, kun eihän ihminen mitään suosituksia noudata, ei vaikka lopputuloksena olisi oma etu. Kyllä meistä sellaista jääräpäisyyttä löytyy, ettei minua ohjailla. Ei noudateta myöskään pakkoja ja määräyksiä. Aina löytyy niitä, jotka heti etsivät keinoja löytää aidasta matalin kohta, jos eivät ole löytäneet veräjää. Mitä miettii ihminen, kun näkee liikennemerkin, että autolla ei saa ajaa ja siinä lisäkilven ”läpiajo kielletty”? Hän tietenkin ajaa, sillä lisäkilpihän kertoo, että siitä pääsee läpi ja hiukan oikaisemaan. Valitettavasti nämä vastuuttomat vastustajat ovat myös eniten esillä lehtien kommenttipalstoilla. Kaikki on tehty väärin ja kyseenalaistetaan jokainen rajoitus. Karmeinta on, kun kyseenalaistetaan koko koronan olemassaolo.

Saattaahan ihmisiin vaikuttaa tietenkin myös poliittinen pelaaminen. Ne, joilla on nyt päätösvalta tekevät päätöksiä, mutta eivät yksivaltiaana, vaan vaaleilla valituissa elimissä. Näinhän se demokratiassa menee. Päätöksiin tuntuu kuitenkin liittyvän myös poliittista pelaamista. Täytyy päästä moittimaan ja vänkäämään päätöstä ja syynä varmaan oman kannattajakuntansa mielipiteet. Nehän jokainen puolue tuntee parhaiten. Asioihin perehtymättömät nappaavat kiinni parhaiten sanoja järjestelleiden mielipiteet, vaikka ne eivät perustuisi mihinkään faktoihin. Voi sanoa, että seurataan täydellisiä harhaanjohtajia. Tämä ikävä piirre on nyt oikein korostunut, kun vainoharhaiset skeptikot ja valemedioita seuraavat pääsevät jakelemaan kaikenlaista ”varmaa tietoa”.

Oikeata tietoa jaetaan joka päivä paljon, välillä tuntuu jopa liialliselta. Taitaa kuitenkin olla oikeasti liian vähän, kun ei tunnu tarttuvan kuulijoihin. Oikeat asiantuntijat ovat vuosia tutkineet viruksia ja muita pöpöjä, joita ihmiset levittelevät. Tuotuaan tutkitun tiedon julkisuuteen kömpii jostain varsinaiset tietäjät esiin ja kumoavat kaiken. Luulisi asiantuntijaa turhauttavan. Kotitietäjät ovat hankkineet kaiken tiedon vain omien korvien välissä olevassa kammiossa, melkoisen tyhjässä. Usein nämä kamaritutkijat ovat myös äänekkäitä ja saavat laumasuojan tiedoilleen, sillä samanlaisia tyhjien kammioiden kantajia riittää. He jopa kokoontuvat toreille huutamaan suureen ääneen omaa surusanomaansa, noudattamatta mitään määräyksiä ja ohjeita. Ovat jopa ylpeitä itsestään.

Hiukan voi myös kritisoida varsinaisia päätöstentekijöitä. Ollaan liian varovaisia ja pikkuasioitakin pohdiskelevia. Liian usein he toteavat, että asiasta pitää neuvotella. Aina pitää neuvotella, mutta ei turhan pitkään ja paljon, eikä se neuvotteleminen saa olla politiikkaa, vaan oikeiden asioiden pohdintaa. Pitää tehdä päätöksiä nopeasti, eikä vain kokoontua uudelleen ja uudelleen. Vanha rikostutkijan ohjekin on, että menetetty aika on kadotettu totuus. Tässä se menetetty aika vain lisää viruksen vauhtia. Tässä ollaan koko ajan hyvissä takaa-ajoasemissa kuin suomalainen kestävyysjuoksija, kun on kierroksen jäljessä. Nyt on vihdoinkin tehtävä nopeita päätöksiä. Yksi hidaste tuntuu koko ajan olevan perustuslakiin vetoaminen. Kyllä minusta henki ja terveys on tärkeämpi kuin liikkumisrajoituksella rajattava kylillä hengailu.

Onneksi on paljon ihmisiä, jotka tekevät asian eteen enemmän kuin vaaditaan. He ovat se hiljainen joukko, joka ajattelee tietenkin itseään, mutta myös tosi paljon muita. He osaavat luopua kivoistakin asioista, kun uskovat, että se on vain väliaikaista. He eivät nyt tarvitse kokoontumisia ja juhlia. Väliaikaisuus lyhenee, jos kaikki muutkin toimisivat samoin. Tehdään jokainen mitä voimme ja odotetaan paluuta parempaan. Laitetaan koronalta veräjä kiinni ja aita korkealle.