Hellekesä synkentää hukkumistilastoja – vastuullisuutta tarvitaan myös vesillä

Hellekesä näkyy synkällä tavalla tämän vuoden hukkumistilastoissa. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton tilastojen mukaan kesäkuussa hukkui 30 ihmistä. Lukema on kesäkuun suurin sitten vuoden 1999, jolloin hukkui 45 ihmistä.

Vuoden alusta kesäkuun loppuun mennessä Suomessa oli hukkunut yhteensä 68 henkilöä. Hukkumisilta ei ole valitettavasti vältytty Sydän-Hämeessäkään. Kirkastussunnuntaina Pälkäneellä hukkui uimari, joka oli joutunut veden varaan Luikalantiellä.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, mikä on asukaslukuun suhteutettuna selvästi enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Eniten onnettomuuksia sattuu kesäkaudella kesä-heinä-elokuussa.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton mukaan yli puolet hukkumiskuolemiin johtavista onnettomuuksista on tapahtunut alkoholin vaikutuksen alaisena. Suurin osa vesiliikenteessä hukkuneista on puolestaan ollut liikkeellä ilman pelastusliivejä.

SUH:in mukaan suurin osa hukkumisista voitaisiin välttää oikealla turvallisuusasenteella ja varautumisella, pukemalla pelastusliivit aina vesille lähdettäessä sekä olemalla vesillä selvin päin.

Olisi myös tärkeää, että oman uimataitonsa osaisi arvioida oikein. Vaikka joskus vahinko voi toki yllättää myös kello kaulassa, usein onnettomuuden taustalla on se, että oma toimintakyky yliarvioidaan ja luotetaan siihen, että ”kyllä minä pärjään, ei minulle mitään satu”.

Lämpimiä päiviä riittää vielä tänäkin kesänä. Pidetään helteistä huolimatta pää kylmänä ja muistetaan käyttäytyä viisaasti ja vastuullisesti myös vesillä.