Virus pakottaa kärsivälliseksi

Koronatartuntamäärät ovat kasvaneet reilun kuukauden ajan, eikä tartuntamäärien taittumisesta näy vielä merkkejä. Kangasalla koronan ilmaantuvuus on noussut viime aikoina reippaanlaisesti, ja Pälkäneelläkin tartuntoja on todettu jos ei nyt ihan päivittäin, niin kuitenkin hieman enemmän kuin aiemmin. Koronarokotukset kuitenkin edistyvät, ja nyt onkin käynnissä melkoinen kilpajuoksu viruksen – erityisesti sen deltamuunnoksen – ja rokotusten välillä.

Ihmiset palailevat pikkuhiljaa kesälomilta töihin, ja peruskoulut ja lukiot aloittavat Pälkäneellä ja Kangasallakin lukuvuotensa ensi viikolla. Tampereen seudun ammattiopisto Tredun lukuvuosi pyörähtää osittain käyntiin jo tällä viikolla. Kasvavat tartuntaluvut herättävät huolta monissa vanhemmissa – ovathan peruskouluikäiset alkusyksystä 12–15-vuotiaita riskiryhmäläisiä lukuun ottamatta vielä vailla rokotusten tuomaa suojaa. Korona-aikana kouluissa on tapahtunut tähän asti melko vähän tartuntoja. Toivoa sopii, että sama trendi jatkuu deltamuunnoksenkin kanssa.

Korona-aika on kaiken kaikkiaan ollut melkoista sopeutumista uuteen. Pieni virus on pakottanut ihmiset myös kärsivällisiksi. Kesä 2020 oli rauhallinen tautitilanteen suhteen, kuluva kesä on ollut kaikkea muuta. Alkuvuodesta lupailtiin normaaliin päästävän huhtikuun kieppeillä, sitten tämä aikaikkuna siirtyi juhannukseksi. Nyt asiantuntijat ennustavat paluun normaaliin koittavan loppusyksystä.

Aika näyttää, miten tämän arvion kanssa lopulta käy, mutta toistaiseksi jokaisen tulisi vielä jaksaa huolehtia koronan torjuntakeinoista eli turvaväleistä huolehtimista, kasvomaskien käyttämistä ja hyvästä käsihygieniasta, tuntuu se sitten kuinka puuduttavalta hyvänsä.