Uudelleensyntymä

Ei siinä kauan mennyt. Tuskin oli pääministeri Sanna Marin ehtinyt todeta iltapäivälehden lööpissä, että nyt on aika elää, kun pitkään koronarajoitusten ja epätietoisuuden kanssa tuskaillut kansa oli jo tarttunut syys-lokakuun taitteeseen aiemmin luvattuun vapauteen. Kasvomaskit putosivat monilta kauppojen asiakkailta, ulkomaan matkat alkoivat vetää ja ihmiset parveilivat esimerkiksi isojen kaupunkien jäähalleissa vanhaan malliin.

Kääntyneen suunnan taustalla ovat ymmärrettävästi niin rokotuskattavuuden nousu kuin taloustekijätkin, mutta nopea muutos ja kontrasti vain muutaman kuukauden takaiseen ovat olleet suorastaan huimaavia.

Samansuuntaiselta muutos näyttäytyi myös Sydän-Hämeen seudulla. Viime viikolla ilmassa oli aistittavissa jo vahvasti paluuta koronaa edeltävään aikaan. Palloilukaudet olivat jo pyörähtäneet tai pyörähtämäisillään käyntiin, mutta nyt saatiin lisäksi nauttia esimerkiksi boccia-kisoista Kostia-areenalla, ulkomaalaisesta mestarivalmentajasta Sappeessa ja olympiaseitsenottelijasta Sahalahdella. Elokuvanäytöksiä alettiin katsoa Kangasala-talon K-Kinossa erilaisin silmin, ja samassa rakennuksessa linjattiin valtuuston etäkokousten saapuvan pian päätepysäkilleen. Aitoossa uskaltauduttiin hyvinvointitilan avajaisiin ja Onkkaalassa Pimeen kaupan ilta palasi ryminällä tapahtumakartalle sen jälkeen, kun oli juhlistettu Pälkäneellä alkunsa saanutta Nälkäpäivä-keräystä.

Mahdollisuus tulla, mennä ja järjestää tapahtumia on varmasti monelle tervetullut. Aktiivisuus myös usein lisää aktiivisuutta. Se, että ympärillä tapahtuu jo lähes samalla tahdilla kuin aiemmin, lämmittää myös paikallislehden tekijöitä. On äärimmäisen positiivinen ongelma ratkoa kesän lisäksi jälleen myös syksyllä, minne toimitus autonsa nokan milloinkin ehtii kääntämään.

Nyt onkin syytä olla tyytyväinen ja nauttia mahdollisista lisävapauksista, joita tämäkin viikko tuo tullessaan. Samalla on syytä kuitenkin muistaa, että ylilyönteihin tai leikittelyyn ei kannata sortua. Nopeat tilannemuutokset ovat olleet korona-ajan arkipäivää. Tilanteen niin vaatiessa joko joku johtavista poliitikoista tai alueellisesta koronanyrkistä on varmasti valmis ilmestymään ukkosenjohdattimeksi ja kertomaan, että paheneva koronatilanne edellyttää nyt hieman venymistä ja uusien rajoitustoimien pohtimista.

Luultavasti moni on tällä hetkellä valmis laittamaan pestyt kätensä rokotettuja olkavarsiaan myöten ristiin toivoessaan, että näin ei ihan heti tapahdu.