Liikunta ja kuntoilu kaikkine oheisrönsyineen ovat kortti, joka Pälkäneellä kannattaa katsoa

Tahko Pihkala saattoi haistella oikein, vaikka veikin urheiluopistonsa lopulta Vierumäelle – Pälkäneen seudulla on vahva liikuntahenki ja nykyisin myös erinomaiset kuntoilu- ja urheilupuitteet.

Latuverkostoa eri puolilla kuntaa on paljon, ja uusia avauksiakin syntyy kiitettävästi, kuten Roholan alueen hiljattaisessa hyödyntämisessä hiihtäjien iloksi. Myös mahdollisuudet kävelijöille jopa talviaikaan keräävät kiitosta tämän lehden sivuilla.

Retkiluistelu ja jääladut vievät ihmisiä myös luonnonjäälle, vaikka olosuhteet juuri nyt eivät siihen ihanteellisimmat olekaan. Tavallisten luistelukenttien ohessa Haanloukkaan tekojää on edelleen ratkaisu, jonka toteuttamisesta monessa isommassakin kunnassa vain haaveillaan. Tuoreet Pälkäne-portaat eivät ole aktiivisessa käytössä talviaikaan, mutta raput saavat varautua vilkkaaseen liikenteeseen heti kevään korvalla.

Kesällä järvien ja harjujen yhdistelmä tarjoaa ulkoliikkujalle mitä mainioimmat puitteet perinteisen lenkkeilyn ja uinnin lisäksi esimerkiksi pyöräilyn, maastopyöräilyn, suunnistuksen, polkujuoksun ja melonnan harrastamiseen. Näiden lisäksi löytyy skeittiparkin tapaisia täsmäratkaisuja, ja muun muassa frisbeegolfin harrastusmahdollisuudet monipuolistuivat viime kesänä. Luopioisissa pyöräytettiin pystyyn jopa kokonainen ulkoilukylä.

Talven ihmemaaksikin kutsuttu Sappeen matkailukeskus ja harkitun rohkeita avauksia tekevä nostaa oman tarjontansa kanssa alueen liikuntamahdollisuudet uudelle tasolle – vuodenajasta riippumatta. Vieressä aukeava Laipanmaa on puolestaan vaeltamisesta ja retkeilystä innostuneiden ykköskohde, joka tarjoaa paljon myös kuntoilijoille.

Pälkäneen lukiossa on jo lähdetty koripallolinjan myötä hyödyntämään maakunnallisestikin huomionarvoista Kostia-areenaa. Sen suojissa esimerkiksi Luja-Lukon miesten lentopallon ja koripallon edustusjoukkueet sekä SB Lujan salibandyedustus havittelevat kukin tällä kaudella paikkaa pudotuspeleistä ja nousukarsinnoista. Nuorten joukkueista osa on jo viilettänyt SM-tasolla, ja Luja-Lukon lisäksi aktiivisia toimijoita liikunnan ja hyvinvoinnin parissa on paljon muitakin.

Suotta ei lentopalloon tiiviimmin yhdistetty mutta Luja-Lukon kolmessa muussakin jaostossa mukana ollut tohtori Ville Mattila kehu tässä lehdessä Pälkäneen tarjoamia mahdollisuuksia liikuntaan ja lapsiperheille.

Liikuntaan ja kuntoiluun satsaaminen näkyy lopulta kuntalaisten hyvinvoinnissa ja tuo sitä kautta investointieurot takaisin moninkertaisena. Samalla se voi synnyttää ympärilleen monenlaista uutta toimeliaisuutta.

Hienojen puitteiden tarjoaminen lienee mieleen nykyisten kuntalaisten ohessa myös niille, jotka kiikaroivat uutta asuinpaikkaa ohi tukkoon menneen Tampereen kaupunkiseudun. Urheilu, liikunta ja kuntoilu on Pälkäneen kädessä kortti, joka ehdottomasti kannattaa pelata.