Kurkistuksia Kukkian luontoon -näyttely löi alkutahdit Rautajärven koulun luontokeskushankkeelle

Näyttelyyn oli saatu runsaasti perhostauluja.

Rautajärven koululle kaavailtu Kukkian luontokeskus -hanke on saanut lähtölaukauksensa. Rautajärven seudun kylät oy:n vetämä hanke kasasi säästöpankkisäätiön avustuksella koululle heinäkuun ajaksi Kurkistuksia Kukkian luontoon -näyttelyn.

– Kuukaudessa laitoimme näyttelyn pystyyn, kertoo luontokeskuksen sekä näyttelyn ideoinnissa ja kehittämisessä mukana oleva Erkki Kaukonen.

Luontokeskushanketta varten oli aiemmin tänä vuonna haettu rahoitusta, mutta Kaukosen mukaan sitä ei ollut saatu. Siitä huolimatta luontoaiheinen kesänäyttely päätettiin kasata pitkälti talkoovoimin. Nyt luontokeskukselle rakennetaan hyvää pohjaa, ja näyttely on siihen ensiaskel.

Kaukonen kuvailee näyttelyä luontoon liittyvän elinvoimaisuuden avaukseksi. Hän myös muistuttaa, että luonto on lopulta sateenvarjokäsite, jonka alla on lukuisia toimia, kuten vaikkapa retkeily.

Näyttely on osoitus siitä, mihin yhteisellä ponnistelulla voidaan lyhyessä ajassa päästä. Koulun aulassa pyörii videokuvaa Kukkian alueesta. Näyttelyssä on selvästi keskitytty kahteen teemaan: perhosiin ja sammaliin. Perhosia on näytillä lukemattoman paljon. Ne ovat lähtökohtaisesti valokuvan muodossa, mutta koulusta tutut lajintunnistusjulisteet täydentävät kokonaisuuden.

Tuomo Kuitunen huolehti sammalnäytteet näyttelyyn. Seinillä oli ripustettuna kuvia erilaisista sammalista. Pöydälle oli lisäksi kerättynä muutamia näytteitä, joita vierailijat saivat itse kokeilla. Myös Jyväskylän yliopisto on tarjonnut apujaan näyttelyn kokoamisessa. Yliopisto on voinut laitteillaan tunnistaa erilaisia sammallajeja helpommin kuin Kuitunen.

Näyttelyn vetomiehet Erkki Kaukonen ja Tuomo Kuitunen kävivät huolella läpi näyttelyn antia.

Vaikka Jyväskylän yliopistolla on ollut oma roolinsa näyttelyssä, ei Kaukosen mukaan yliopistot juuri käytä resurssejaan tällaisiin näyttelyihin, joita Rautajärvellä on nyt tarjota.

Luontokeskuksen tukikohta?

Kukkian luontokeskus -hanke on tarkoitus toteuttaa kolmen vuodan aikana. Kaukonen näkee, että Rautajärven koulun käyttötarkoitus voisi hyvin olla luontokeskuksen tukikohta.

– Täällä on jo nyt ollut luentoja ja esimerkiksi tämä näyttely, hän sanoo.

Kaukosen mukaan ajatuksena on koota monipuolinen luontokeskus ja -verkosto. Tällaisen verkoston luomiseen esimerkkinä on käytetty kansalaistieteen ideaa. Kansalaistieteellä tarkoitetaan tieteellistä tutkimusta, jota tavalliset ihmiset tekevät, joko täysin itse tai osittain. Sitä on hyödynnetty paljon juuri luonnontieteissä. Kaukonen sanoo uusien teknologisten alustojen mahdollistaneen sen tekemistä yhä enemmän ja nykyään kuka tahansa pystyy tekemään tiedettä. Se voi olla niinkin yksinkertaista kuin kasvien keräämistä ja lähettämistä yliopistoille analysoitavaksi. Kansalaistiede mahdollistaisi näin tulevaisuudessa luontokeskuksen toimivan ylläpidon.

Jo tässä vaiheessa Kukkian luontokeskuksen nimeä kantavalle hankkeelle on löytynyt paljon tukijoita ja eri toimijoita.

Tuomo Kuitunen tuntee sammaleet kuin omat taskunsa. Hänen mukaansa sammalkasvustojen tilanteet muuttuvat, mutta ilmastonmuutoksen myötä huonompaan suuntaan.