Asuntokaupassa pohjakosketus lienee nähty – kiinteistönvälittäjät uskovat markkinan vilkastuvan Sydän-Hämeessäkin

Kysyimme kolmelta kiinteistönvälittäjältä, miltä asuntokaupan tilanne ja tulevaisuus Pälkäneen ja Kangasalan seudulla näyttävät. Vastaajina ovat Erika Pohjola Sp-Koti Pälkäneestä, Kirsi Muilu ja Jyri Seljavaara OP koti Pirkanmaalta sekä Markus Huttunen Aleksin LKV:stä.

Miltä asuntokauppa näyttää Pälkäneellä? Entä Kangasalla? 

Sp-Koti Pälkäne: Sekä Pälkäneellä että Kangasalla markkinat ovat selkeästi vilkastumaan päin, ja kyselyt alkavat normalisoitua.

OP koti Pirkanmaa: Pälkäneellä asuntokauppoja on tehty tänä vuonna noin 30 % vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2022. Kangasalla asuntokauppoja on tehty tänä vuonna noin 45 % prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Pienessä ajassa on korkotaso noussut, energian hinta kallistunut ja Ukrainan sota vaikuttanut asuntokaupan vähenemiseen. Tällä hetkellä kuluttajan luottamus omaan talouteen ei ole vielä riittävän vahva, mutta nousua on havaittavissa.

Aleksin LKV: Tällä hetkellä on rauhallista, ja ostajan markkinat. Nyt odotellaan korkojen laskua, nollakorko vähän vääristikin tilannetta. Kohonneet elinkustannukset ovat tuoneet synkkiä pilviä, mutta valo jo kajastaa.

Mitä ihmiset nyt haluavat? 

Sp-Koti Pälkäne: Samanlaisia paikkoja kuin ennenkin, kaikkea kysellään.

OP koti Pirkanmaa: Järkeviä ja omaan tarpeeseen sopivia koteja. Hyväkuntoiset rivitalot ovat haluttuja. Toiveena on hyvin hoidettu taloyhtiö, muuttovalmis koti eikä isoja remontteja olisi tulossa. Lisäksi halutaan myös omakotitaloja, jotka ovat rivitalojen lailla hyvin hoidettuja, remontit tehtyjä ja omatonttisia sekä hinnaltaan asiakkaille sopivia.

Aleksin LKV: Kaikenlaisia kohteita rivitalosta omakotitaloon. Perhekoko on pienentynyt kuluneen 10 vuoden aikana, ja nyt menee pienempiä taloja hyvällä talotekniikalla hyvien kulkuyhteyksien päästä.

Mikä korostuu erityisesti? 

Sp-Koti Pälkäne: Erityisesti halvemmat kohteet kiinnostavat kuitenkin.

OP koti Pirkanmaa: Asumiskustannukset kokonaisuudessaan. Lainakustannusten lisäksi otetaan huomioon todellinen asumiskustannus. Tämä lisää myös omakotitalojen kiinnostavuutta, koska niissä pääsee enemmän vaikuttamaan omiin asumiskustannuksiin.

Aleksin LKV: Maaseutukiinteistöjen vakuusarvoja on laskettu. Pankeilla on iso rooli siinä, miten ne ohjaavat vakuusarvoja vallitsevissa olosuhteissa. Rahoituksen järjestyminen maalle uudisrakennuskohteeseen voi olla iso ongelma nuorelle pariskunnalle, jolla ei ole paksua lompakkoa.

Onko näkynyt tilanne, että tarjoukset ovat alakanttiin? Ja onko tässä muutos aiempaan? 

Sp-Koti Pälkäne: Vuoden vaihteessa oli selkeä notkahdus alaspäin markkinoissa, ja ostajat seuraavat vahvasti mediaa. Tänä vuonna on enemmän tullut niin sanotusti kepillä kokeiluja hinnan suhteen.

OP koti Pirkanmaa: Oikea hinnoittelu on erittäin tärkeää ja tarjousneuvotteluita käydään. Väliraha pysyy kuitenkin samassa suhteessa uuden ja vanhan kodin välillä kuin pari vuotta sitten.

Aleksin LKV: Tarjouksia kuunnellaan, mutta myyjä päättää, myykö vai ei.

Millaisen haasteen tämä aika luo kiinteistönvälittäjälle? Varmasti oikeanlaisella kohteen hinnoittelulla heti merkitystä.

Sp-Koti Pälkäne: Kohteet pitää aina pyrkiä hinnoittelemaan markkinoiden mukaisesti eikä ikinä auta ylihinnoitella. Haasteen välittäjille on tuonut lainarahan saamisen vaikeus, jolloin normaalisti varmatkin kohteet seisovat. Myös enemmän on ollut niin sanottuja renkaan potkijoita. Tällöin ei tiedä, ovatko asiakkaat oikeasti ostamassa vai vain kiertelemässä eri kohteita.

OP koti Pirkanmaa: Nyt tarvitaan ammattitaitoa ja osaamista tässä muuttuvassa tilanteessa. Kaupoista voi tulla useiden kauppojen ketjuja, joiden purkautuessa yksi kauppa voi tehdä kolmekin kauppaa.

Aleksin LKV: Luontainen asunnonvaihtotarve patoutuu, kunnes se taas ryöpsähtää. Asuntokauppaa 35 vuotta tehneenä olen nähnyt monenlaisia aikoja. Asuntomarkkina on hakenut uutta suuntaa, ollaan vähän välitilassa tällä hetkellä.

Hinnat Pälkäne/Kangasala:

Sp-Koti Pälkäne: Hinnat niin Pälkäneellä kuin Kangasalla ovat nyt aika lailla minimissään, enkä usko, että ne enää laskevat. Päinvastoin markkinoiden vilkastuminen vakauttaa hintoja taas pikkuhiljaa toiseen suuntaan. Halvempia hintoja ei kannata enää odotella, jos ajatuksissa on tehdä hankintoja. Nyt on oikea aika ostaa, keväällä voivat hinnat olla jo korkeammalla.

OP koti Pirkanmaa: Hinnoissa on palattu ennen korona-aikoja olevalle tasolle.

Aleksin LKV: Hinnat eivät ole tippuneet samassa suhteessa kuin keskuskaupungissa.

Myyntiajat Pälkäne/Kangasala?

Sp-Koti Pälkäne: Riippuu kohteesta ja alueesta, mutta muutaman kuukauden pidennys on myyntiaikoihin tullut.

OP koti Pirkanmaa: Nykyisessä markkinatilanteessa myyntiajat ovat keskimäärin pidentyneet.

Aleksin LKV: Hyvät kohteet hyviltä paikoilta menevät. Joku kohde voi hyvinkin olla vuoden myynnissä, toinen menee viikoissa.

Paljonko kohteita Pälkäne-Kangasala-alueella myynnissä? Missä suurin osa kohteista? Mitkä koot suosiossa? 

Sp-Koti Pälkäne: Tällä hetkellä käytetyt asunnot ovat selkeästi kiinnostaneet enemmän halvemman hinnan takia. Pienet perheasunnot ja omakotitalot ovat kärjessä. Palveluiden läheisyys on tärkeää. Myös rantapaikoilla on oma kysyjäkuntansa, ja näissä kohteissa myös kalliit useiden satojen tuhansien eurojen kohteet liikkuvat.

OP koti Pirkanmaa: Tällä hetkellä Pälkäneellä on myynnissä 37 kohdetta ja Kangasalla 269 kohdetta, tässä ei ole mukana uudiskohteita. Suosittuja kohteita ovat 3–5 huoneen perheasunnot, joissa on mahdollista tehdä etätöitä.

Aleksin LKV: Hyvistä myytävistä kohteista on pulaa.

Miltä asuntokaupan tulevaisuuden näkymät vaikuttavat?

Sp-Koti: Uskon, että pohjakosketus on nyt tehty, ja tästä selkeästi markkinat ovat vilkastumaan päin. Koteja ja asuntoja tarvitaan aina.

OP koti Pirkanmaa: Kohteiden tarjonta on kasvanut vuoden takaiseen markkinaan. Vuonna 2024 sekä asuntojen kauppamäärät että hinnat kääntyvät todennäköisesti nousuun.

Aleksin LKV: Ihmisten luottamuksen lisääntyessä asuntokauppa kääntyy nousu-uralle.

Muuta?

Sp-Koti Pälkäne: Nyt on hyvä hetki investoida.

OP koti Pirkanmaa: Tässä markkinatilanteessa asiakkaat haluavat, että vanha koti on ensin myyty ja vasta sitten kaupat uudesta kodista.

Aleksin LKV: Järjestelmä tukee omistusasumista. Mielenkiintoista nähdä, miten asumistuen heikennykset vaikuttavat vuokramarkkinoihin ja sijoitusasuntoihin.

 

Lue lisää:

Asuntokauppa käy kuumana Sydän-Hämeessä – kohteet revitään käsistä eivätkä kaikki ehdi edes myyntiin

Mökkikauppa on käynyt vilkkaana Pälkäneen seudulla – järvenrantamökit ovat menneet kuin kuumille kiville