Vuoden yrittäjäksi Kuhmalahdella valittu Pia Kirvesoja: ”Sanoin, että nukkukaa ensin yön yli ja miettikää vielä”

Pia Kirvesoja yllättyi valinnastaan Kuhmalahden vuoden yrittäjäksi. Hän arvostaa sitä, että pienimuotoinen yritystoimintakin tulee huomatuksi.

Kuhmalahden vuoden yrittäjäksi valittu Violan puodin Pia Kirvesoja avaa hämmentyneenä kotinsa oven Kivisalmessa. Hänen kalenterissaan luki, että haastattelu olisi vasta viikon päästä. Pikkutuokion jälkeen Kirvesoja on kuitenkin valmiina.

– Olin ällikällä lyöty, kun minulle soitettiin valinnasta. Sanoin, että nukkukaa nyt yön yli ja miettikää vielä, Kirvesoja nauraa.

Hän antaa paljon arvoa palkinnolle ja pitää merkityksellisenä pienimuotoisen yritystoiminnan huomioimista. Juuri tuli seitsemän vuotta yrityksen pyörittämistä täyteen. Idea omasta puodista lähti aikanaan liikkeelle lehtileikkeestä.

– Puodin pitäminen antaa minulle valtavasti voimaa. Tykkään kaikesta kauniista ja on ihanaa tavata asiakkaita, jotka tulevat pitkänkin matkan takaa puotiin.

Pia Kirvesoja, 51, on pitkällä sairaslomalla kätilön työstä. Hänellä on yhä toimi Taysissa, mutta paluu on hyvin epävarma selän takia. Hän vammautui aikanaan selkäleikkauksessa.

Iloisuus vie eteenpäin

Yhtenä perusteluna vuoden yrittäjä -valinnalle Kuhmalahden yrittäjien puheenjohtaja Tero Suikkonen mainitsi iloisen asenteen.

– Persoonastani se varmasti kumpuaa. Vaikka minulla on välillä massiiviset selkäkivut, näen myönteisyyden ainoaksi vaihtoehdoksi. Iloisuus vie eteenpäin.

Puodin lisäksi Kirvesojalle merkityksellisiä asioita ovat perhe ja pihapiirin lukuisat eläimet. Heillä on poneja, hevosia, lampaita, koiria, kissoja ja pupuja. Haastattelun jälkeenkin pihalla yksi kissoista tulee tekemään tuttavuutta. Pihassa on laajasti tilaa komeiden maisemien ympäröimänä.

– Muutimme Kivisalmeen Sahalahdesta ja olemme omistaneet paikan yhdeksän vuotta. Yleensä viiden vuoden jälkeen on tullut olo, että haluaa muuttaa, mutta ei nyt, miettii tamperelaissyntyinen Kirvesoja.

Puolison Markuksen lisäksi perheeseen kuuluu seitsemän lasta, viisi tytärtä ja kaksi poikaa, joista vanhin poika on jo 32-vuotias, nuorin tytär täyttää pian 17. Suurin osa on muuttanut omilleen. Yhden lapsen mummikin Kirvesoja saa jo olla, viisivuotiaan Eetun.

– On huikeaa nyt nähdä oman kasvatuksensa tulos lapsenlapsessaan, kun on aikanaan tyttären kasvattanut.

Pieni on kaunista

Uusin aluevaltaus on ammattijärjestäjän pätevyys, johon hän kouluttautui vuosi sitten.

– Ammattijärjestäminen on vielä uutta Suomessa. Hollannissa tällä on jo pitkät juuret.

Kirvesoja sanoo ”konmarittaneensa” jo pitkään, ja hänelle järjestys on kotonakin tärkeää.

Puodissa hän luottaa laadukkaisiin tuotteisiin, eikä mitään rihkamaa ole tarjolla.

– Minua palkitsee kovasti esimerkiksi se, kun asiakkaalle löydetään yhdessä hyvin istuvat rintaliivit – kun näen, että hänestä paistaa tyytyväisyys.

Vielä kymmenenkin vuoden kuluttua Pia Kirvesoja toivoo saavansa pitää puotia. Hänelle myös eläintenpito on sydäntä lähellä.

Pia Kirvesoja on pitänyt Violan puotia nyt seitsemän vuotta. Puodinpito antaa hänelle voimia arkeen.