Talviruokinnan ongelmia – lintuinfluenssan aikaan ruokintapaikkojen puhtaus on entistä tärkeämpää

Talvi lähestyy ja moni pohdiskelee lintujen ruokintaa ja toiset ovat jo aloittaneetkin. Ennen pidettiin ajatuksena, että ruokinta aloitetaan, kun pakkaset tulevat. Lumen tuloa ei tarvitse odottaa, lumettomia talvia on nähty.

Myös lintuinfluenssa on sekoittanut ajatuksia. Uskaltaako ruokintaa edes aloittaa, onko se peräti haitallista? Mutta mitä sitä sitten katselee keittiön ikkunasta, jos lintulaudalla ei ole kävijöitä?  ylätiekin on hiljainen. Uhkaako lintuinfluenssa lintujen talviruokintaa?

Lintuinfluenssat ovat virustauteja, joita esiintyy luonnossa aika ajoin, joskus pahempina tautitapauksina. Lintuinfluenssa esiintyy tavallisesti vesiympäristössä elävillä lajeilla, kuten lokeilla ja sorsilla. Pikkulinnuilla tapaukset ovat harvinaisia. Pahimmin tauti kesällä kohteli naurulokkeja, joita kuoli useita tuhansia.  Suurimmat joukkokuolemat olivat Kokkolassa ja Lahdessa. Pirkanmaan lähialueella kymmeniä tiiroja menehtyi Hämeenlinnassa ja Valkeakoskella.

Taudin leviämisestä syytettiin erityisesti lintuja. Uutiseksi nousivat etenkin turkistarhat, joilla lopulta jouduttiin lopettamaan suuret määrät minkkejä, kettuja ja supeja.  Tarhoilla vierailleet lokit saivat kaiketi tartunnan minkkien rehuista ja huonosta hygieniasta. Lokit pääsivät käsiksi rehuvarastoihin ja taudinaiheuttajat pääsivät leviämään niiden mukana.

Hömötiainen hakee lisäravintoa.

Näyttää siltä, että alkujaan lintuinfluenssa on levinnyt ihmisten tarhaeläimistä luonnonvaraisiin lintuihin.  Ruokintapaikoilla pikkulinnuista tautia ei tiettävästi ole tavattu.

Mutta näitä tautiriesoja on muitakin. Edelleen riesana on tuttu salmonellabakteeri, joka leviää helposti ulosteiden mukana. Salmonella kiusaa muun muassa punatulkkuja.

Trikomonoosi aiheuttaa linnuille kuputulehduksen ja vaikeuttaa linnun nielemistä. Se on kiusannut etenkin viherpeippoja, mutta myös keltasirkkuja, vihervarpusia ja punatulkkuja.

Ruokintapaikkojen puhtaus on entistä tärkeämpää. Lintulaudat ja muut laitteet täytyy syksyllä puhdistaa ja välillä talvellakin, jos sairaita lintuja esiintyy. Ruokintapaikkojen alustat on hyvä välillä siivota ylimääräisestä moskasta ja vaikka levittää päälle vähän soraa.

Ruokintalaitteet voi puhdistaa ja harjata vedellä ja saippualla. Kaupasta löytyy erilaisia hypokloriittia sisältäviä tuotteita, joita voi käyttää esimerkiksi upottamalla laite siihen pariksi minuutiksi.  Sitten huuhdellaan ja annetaan kuivua.

Virko-S on paljon maataloudessa käytetty desinfiointiaine, joka tehoaa pöpöihin. Joskus olen myös kokeillut laimennettua etikkaa lintulaudan huuhteluun. Vanha tiskiharja käteen ja hommiin. Jos ei halua turvautua kovempiin aineisiin, niin kyllä vesi ja saippuakin jo auttaa.

Joskus on myös oikein hyvä ajatus vaihtaa ruokintapaikkaa. Jos siirtää lintulautaa jokusen metrin, tilanne voi korjata asiaa.

Monet lintulajit ovat vähentymässä. Metsätiaiset ovat ahdingossa. Syynä ovat ihmisten toimet, liian suuret metsähakkuut, jatkuva rakentaminen ja kaikki muu ihmisen ahkerointi. Elinpiirit heikkenevät. Siksi on tarpeellista, että ruokintaa jatketaan. Eli talviruokintaa saa jatkaa entiseen tapaan.