MLL liikuttaa, laulattaa ja leikittää

Maiju Eerola (vasemmalla), Anita Tuomisto sylissään Iina ja Emilia Nikkilä Lilan kanssa perhekahvilan suosituimman huonekalun, muhkean kulmasohvan, uumenissa. Edessä Sampo Eerola.

Seitsenkymppinen MLL:n Sahalahden yhdistys on tälläkin kaudella vahva toimija lasten liikuttajana, laulattajana ja leikittäjänä. Viikon jokaiselle arkipäivälle on tarjolla ohjelmaa.

Sählyä pelataan Sariolan salissa neljänä iltana viikossa. Kolmeen ikäluokkaan jaetuissa alakouluikäisten ryhmissä ohjaajina toimivat Marko Rönkkö, Ari Herd ja Janne Hampaala. Nuorten ja aikuisten vuoro on varattu perjantai-illoille.

Muskareihin kokoonnutaan Sariolan koululle maanantai-iltapäivisin Tiina Leiniön johdolla. Molemmissa ryhmissä, 1–2 -vuotiaissa ja 3–6 -vuotiaissa, on vielä paikkoja vapaina.

Syksyn uutuus on 6–9 -vuotiaille lapsille tarkoitettu musiikkipaja. Ryhmä ei ole vielä aloittanut liian vähäisen osallistujamäärän takia, mutta aloittaa heti, kun ilmoittautumisia tulee riittävästi.

 

Leikkikavereita lapsille, juttuseuraa äideille

Yhdistyksen omissa tiloissa, entisen virastotalon alakerrassa pidetään avoinna perhekahvilaa joka keskiviikko aamupäivisin. Lapsille on tarjolla leikkikavereita, aikuisille, yleensä äideille, juttuseuraa.

– Tänä syksynä on yleensä ollut kerralla mukana kymmenkunta äitiä lapsineen. Isiäkin tulee joskus, tietää kahvilassa Lila-tyttärensä kanssa käyvä yhdistyksen puheenjohtaja Emilia Nikkilä.

Kahvilan aukiolo on täsmätty niin, että seurakunnan päiväkerhoon isompia lapsia vievät vanhemmat voivat viettää kerhoajan kahvilassa perheen pienimmän kanssa.

– Esikoinen on eskarissa, keskimmäinen kerhossa. Käyn täällä Iinan kanssa, Anita Tuomisto kehuu aukiolojärjestelyitä.

Maiju Eerola ehtii käydä sekä työssä että perhekahvilassa

– Täytän kalenteriani niin, että pääsen myös tänne.

Naiskolmikkoa viehättää perhekahvilan rento ja vapaa ilmapiiri. Osallistumiseen velvoittavaa toimintaa ei ole, saa vaikka vajota sohvan uumeniin, jos ei muuhun riitä energiaa. Tulemiset ja lähtemiset voi sovittaa oman aikataulun mukaisiksi.

 

Syntymälahja perheen esikoiselle

Säännöllisen viikkotarjonnan lisäksi MLL:n Sahalahden yhdistys järjestää omissa tiloissaan vapputapahtuman ja seurakuntatalon pihalla laskiaisriehan yhteistyössä kappeliseurakunnan kanssa. Perhekahvilan tiloja voi myös vuokrata lastenjuhlien pitopaikaksi.

Ohjattu leikkikenttätoiminta vetää lapsia Sälssinkujan puistoon kesäkuun arkipäivinä aina juhannukseen saakka. Yhdistys palkkaa ohjaajiksi alle 18-vuotiaita paikkakuntalaisnuoria.

– MLL Sahalahti on myös mukana Hyvä joulumieli – kampanjassa, jonka avulla jaoimme kymmenelle paikalliselle vähävaraiselle lapsiperheelle iloa joulun alla. Tuen jakamisen toteutamme yhdessä Sahalahden lastenneuvolan kanssa, Emilia Nikkilä kertoo.

– Lisäksi olemme vanhempainyhdistyksen kanssa vuosittain mukana lahjoittamassa pyöräilykypäriä ekaluokkalaisille, hän lisää.

Yläkouluikäisiin yhdistys kiinnittyy tukioppilaskoulutukseen osallistumalla. Joka vuosi yksi peruskoulun päättävä nuori Sariolan koulussa saa MLL:ltä hyvä kaveri -stipendin.

Ensimmäisen kerran aktiivinen paikallisyhdistys muistuttaa olemassaolostaan sahalahtelaisperhettä jo siinä vaiheessa, kun perheeseen syntyy esikoisvauva. Pienokainen saa tuolloin ensimmäisellä neuvolakäynnillään syntymälahjan.

 

Sahalahden MLL järjestää 70-vuotisjuhlien kunniaksi lasten unelmapäivän. Koko perheen suosikkibändi Herra Heinämäen Lato-orkesteri esiintyy Sariolan koululla. Lisäksi paikalla on muun muassa traktoreita, paloauto, kasvomaalausta ja nalleneuvola.

 

Juhlahulinaa Herra Heinämäen Lato-orkesterin tahdissa

MLL:n Sahalahden yhdistys juhlii 70-vuotissynttäreitään Sariolan koulukeskuksessa sunnuntaina 22.9 kello 13.30 alkaen. Iloisen iltapäivän huipentaa Herra Heinämäen Lato-orkesteri, joka nousee lavalle kello 15. Luvassa siis lastenmusiikkia sieltä parhaimmasta päästä.

Tarjolla on myös ongintaa, kasvomaalausta ja maskottien bongaamista. Traktorinäyttelyssä viihtyvät pienet ratin vääntäjät takuuvarmasti. Oman nallen voi käyttää tarkastuksessa nalleneuvolassa.

Menossa mukana on myös Sahalahden VPK, kun Sariolan koulun pihalle parkkeeraa ihan oikea miehitetty paloauto. Palomiehet ovat valmistautuneet lasten haastaviin kysymyksiin.

Buffettiin pikkupurtavaa järjestää Sariolan koulun kuutosluokka. Jäsenhintaan, 5 eurolla, pääsee nauttimaan koko paketista buffettiostoksia lukuun ottamatta. Ei-jäseniltä maksu on 9 euroa. Alle 1-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Sisätossut kannattaa ottaa mukaan.

Tapahtuman järjestäjät toivovat, että juhlaan tulevilla yhdistyksen jäsenillä on jäsenkortti mukana. Myös tapahtumassa voi liittyä yhdistyksen jäseneksi.

Vuonna 1978 syntyneet lapset MLL:n esikoulukerhossa vuonna 1984–1985: Laura Nikkilä (takana vasemmalla), Matti Aarnio, Merja Halme, Vesa Vähä-Maso, Tuula Paakinaho (keskirivissä vasemmalla), Janne Hakonen, Kati Laine, Mia Hakala, Teija Keskinen, Matti Nurminen, Marika Sairiala (eturivissä vasemmalla), Hanna Ylinen, Satu Salonen. Aukusti Kuoppala, Henri Nissinen ja Mika Ilomäki. Ohjaajina toimivat Aune Haavisto ja Kaisa Parkkari.

 

MLL toi Sahalahdelle päiväkerhon, esikoulun ja iltapäiväkerhon

MLL:n Sahalahden paikallisosasto perustettiin jatkosodan aikana 16.5.1943. Ensimmäisenä puheenjohtaja toimi kirkkoherra Lauri Aaltoila. Yhteistä toimintaa SPR:n paikallisosaston kanssa jatkui vuoteen 1950.

1950-luvulla pidettiin ompeluseuroja, järjestettiin kotivalmiuskurssit ja uimakoulu. Päiväkerhotoiminta käynnistyi Helena Erosen johdolla vuoden 1966 alussa. Kolmen vuoden kuluttua kerhoihin kokoonnuttiin Kontulan lisäksi kirkonkylässä ja Lahdenkulmalla.

Vuonna 1971 Kontulan kerho muutettiin esikoulukerhoksi. Kymmenen vuotta myöhemmin aloitettiin kokonaan uusi toimintamuoto, iltapäiväkoti seurakuntatalossa, pienille koululaisille.

1990-luvulla Sahalahdella toimi MLL:n järjestämänä kuvataidekerho. Samalla vuosikymmenellä käynnistettiin lastenkaitsijakurssien pitäminen ja leikkikenttätoiminta. Vuonna 1998 avautui perhekahvila ensimmäisen kerran.

Tämän vuosituhannen tulokkaita ovat muskarit ja sählykerhot.

MLL:n Sahalahden yhdistyksestä ei voi puhua ilman kunnankätilö Martta Kaukorantaa, joka oli koko ikänsä yhdistyksen kantava voima ja taloudellinen tukija. Kun Kaukoranta vuonna 1979 kuoli, hän testamenttasi omaisuutensa MLL:lle. Tämän ansiosta MLL:n Sahalahden yhdistys on siitä harvinainen yhdistys, että sillä on omat toimitilat.

Yhdistyksellä oli vuoden 2012 loppuun mennessä 104 aikuisjäsentä ja 61 lapsi/nuorisojäsentä.

Historiatiedot on poimittu 21.10.1983 ilmestyneen Kunnallistiedot-lehden artikkelista ja Hannele Valkeeniemen yhdistyksen 60-vuotisjuhlaa varten kokoamasta historiikista.