Sähköinen kohtaaminen Wilman kanssa

Toista se oli kouluun ilmoittautuminen ennen vanhaan. Paperille kirjoitettiin tarvittavat tiedot tulevasta ekaluokkalaisesta ja hänen vanhemmistaan, rastitettiin oikeat vastaukset ja sen jälkeen palautettiin lomake – joko omin kätösin tai postin avustuksella.

Tekniikka on tullut kiireisten vanhempien avuksi niin, että heillä on mahdollisuus hoitaa vaikkapa lapsensa kouluun ilmoittautuminen näppärästi ilman vaivalloista kynän ja paperin käyttöä. Ilmoittautuminen tehdään nykyisin koulutoimella käytössä olevan Wilma-järjestelmän kautta. Kaikkia sähköiseenilmoittautumiseen ensi kertaa törmääviä voin lohduttaa sillä, että sen pitäisi olla helppo homma–erityisesti itselleni, kun systeemi ontullut jo yhden koululaisen kautta varsin tutuksi.

Ja helppoahan tämä on. Esikoulusta saadun ohjeen mukaan ensin tulee mennä kunnan Wilma-järjestelmän etusivulle. Sinne kirjoitetaan sähköpostiosoite, jonne Wilma lähettää varmistusviestin. Noudatan saamani ohjeen kohtaa kolme, suljenWilman ja avaan sähköpostin. Ohjeesta puuttuu kokonaan kohta 4, mutta sähköpostissa pitäisi silti olla linkki, jolla pääsee takaisin Wilmaan jatkamaan tunnuksen tekoa – ja onkin.

Kohdassa kuusi alkavat ongelmat. ”Kirjoita tässä kirjeessä oleva avainkoodi sekä oppilaan henkilötunnus”. Vaihtoehdoiksi Wilmanlomakkeella tarjotaan kuitenkin oman vanhan sisäänkirjautumistunnuksen kirjoittamista tai uunituoreen koodin näppäilemistä. Apua ei ole tarjolla. Arvon ratkaisua pitkään, vaimo seuraa jupinaani etäältä samanaikaisesti huolestuneen ja huvittuneen näköisenä, mutta pääsen kohdasta eteenpäin.

Vanha käyttäjätunnus ei siis enää käy, vaan tilalle on vaihdettava sähköpostiosoite. Myöskään vanha salasana ei ole enää edustuskelpoinen; nykyisin salasanaan tarvitaan kahdeksan merkkiä vanhan seitsemän sijaan. Molemmat pitänee muistaa välittää myös vaimolle, koska käytössämme on yhteiset tunnukset – näin molemmat tietävät, missä kouluasioiden kanssa mennään, kun kumpikin pääsee seuraamaan koulun kanssa käytyjä keskusteluja ja hoitamaan lapsen asioita yhteisen tunnuksen takaa.

Uudessa salasanassa olisi näemmä hyvä olla numero, iso kirjain, pieni kirjain ja jokin erikoismerkki. Onnistuu, minulla on vilkas mielikuvitus. Eteenpäin. ”Lisää tietoja” ja ”hyväksy tunnus”.

Kohta 10: Nyt voit kirjautua Wilmaan varsinaista ilmoittautumista varten. Lopultakin.

Itse ilmoittautumislomakkeen täyttö sujuu melko nopeasti, joskin kysymysten insinöörimäiset vaihtoehtovalinnat aiheuttavat välillä päänvaivaa. Lisään vielä fiksuna ihan omin päin vaimon yhteystiedot ”Toinen huoltaja”-kenttään – säästynpä luultavasti muutaman lomakkeen täytöltä myöhemmin.

Suuri vihreä OK-palkki on ohjelman mukaan merkki siitä, että ilmoittautumisprojekti on saatu vietyä kunnialla loppuun, tiedot saatu talteen ja tulevan oppilaan ”sähköinen reissuvihko” aktivoitua. Kun tuo vihreä laatikko lopulta ilmestyy kuvaruudulle, huokaisen helpotuksesta – myös siksi, ettei minulla ole onneksi tarvetta lähteä enää etsimään jostakin erillistä linkkiä, joka johtaa iltapäiväkerhotoimintaan ilmoittautumiseen.

Ei tuonäin jälkikäteen ajatellen niin hankalaa ollut – joskin tiedän kunnassa olevan itseäni kärsimättömämpiä ja atk-taidottomampia vanhempia, jotka eivät ole Wilman parissa aiemmin puuhastelleet.

Sähköpostiohjelma ilmoittaa uudesta viestistä. Lähettäjä on Wilma.

”Opiskelijan toinen huoltaja on luonut itselleen henkilökohtaisen Wilma-tunnuksen. Luo itsellesikin henkilökohtainen tunnus. Nyt käyttämäsi yhteinen huoltajatunnus vanhenee kuukauden kuluttua. Huomaa: Et voi lähettää, poistaa tai arkistoida viestejä, koska uudentyyppinen huoltajatunnus on jo luotu.”