Kisailevista koirista maisemakuviin

– Kun käyttää nopeaa suljinaikaa ja ottaa koko ajan kuvia, niin tyyliin sadasta kuvasta yksi onnistuu, kuvaamista harrastava Tomi Koivisto luonnehtii kameratyöskentelyään koirien kanssa.

Nappilaukausten arvo korostuu entisestään, kun selviää, että kohteina ovat olleet bokserit, erittäin leikkisät ja alati liikkeessä pysyvät lemmikit. Näitä Koiviston onnistumisia pääsee ihailemaan Sahalahden Makasiinissa, jonka alakerran seiniä täyttävät Kangasala-Opiston Sahalahden valokuvausryhmän otokset.

Joukossa on yksi harvinaiseksi luokiteltava tilannekuva, jossa bokserit seisovat takajaloillaan toisiaan vasten. Eivät taistelemassa, vaan sydämellisten koirien tapaan leikkiä lyöden.

– On se harvinaisempaa, että ne nousevat tuohon asentoon, Koivisto tietää tuttavansa lemmikkien tavoista.

 

Kiekkoa ja roiskahduksia

Tomi Koivisto edustaa kuvaajaryhmän viimeisimpiä tulokkaita vuoden alusta toimintaan lähteneenä jäsenenä. Jo pidempään mukana ollut Manfred Nowak tarjoilee Makasiinissa kävijöille muiden muassa talvisia luontokuvia, Annele Mäkijärvi upean näkymän Norjasta ja Sanna Niemi kuvakulmia jouluvaloista.

Birgitta Laakso, Erkki Kivelä ja Manfred Nowak ovat ikuistaneet hetkiä, jolloin hedelmän siivu on juuri pudonnut vesimaljaan. Riitta Lehto ja Sanna Niemi ovat käyneet kameran kanssa jääkiekkokaukalon laidalla.

Ilo irti kamerasta – näyttelyssä omia töitään esittelevät myös Annikki Avotie ja Marja-Leena Gyllden.

 

Maalaaminen on terapiaa

Makasiinin yläkerta on ensi sunnuntaihin saakka varattu Sahalahdella toimivan Kangasala-Opiston taidemaalauspiirin töille. Kaikkein eniten maalauksia on Pakkalassa asuvalta Ilma Virtaselta, jonka tauluissa näyttäytyvät ainakin omalta pihamaalta avautuvat maisemat ja lähisuvun miesväki. Synnyinseudusta muistuttaa lappilainen poroisäntä.

– Maalaaminen on minulle terapiaa. Veljeni sairastaa syöpää, hänen kuvansa tuli tuskasta samaten kuin vaihdevuositaulukin, Virtanen luonnehtii.

Mallit löytyvät yleensä läheltä. Tauluun piti ikuistaa sekin amaryllis, jonka harrastajamaalaaja sai syntymäpäivälahjakseen.

Makasiinin yläkerrassa on Ilma Virtasen töiden lisäksi Sirpa Laaksosen, Anni Yli-Hinkkalan, Vuokko Valkosen, Riitta Selanderin, Antti Nikkisen ja Nina Pasanen-Stubleyn maalauksia.

Valokuvausryhmän ja taidepiirin näyttelyt esillä Sahalahden Makasiinissa 8.7 saakka. Makasiini on avoinna ke, to, pe klo 14–18, la ja su klo 10–14.