Moni opistoryhmä aloittaa syksyllä evakossa

Valkeakoski-opiston Pälkäneen osastoa johtava Marketta Vaismaa ottaa mielellään vastaan kurssiehdotuksia.

Kansalaisopiston taideopetus keskittyy Pälkäneellä perinteisesti yhteiskoulun alakertaan. Näyttelijät ovat tottuneet kokoontumaan teatterilla, jumppa- ja tanssiryhmät vanhainkodilla.

Tänä syksynä yhteiskoulun alakerta ja teatteri ovat remontissa. Harjutuulen salikin on pois pelistä, koska Luopioisten vanhainkotiremontin alta siirretyt asukkaat tarvitsevat sitä.

Korvaavien opetustilojen etsintä on hallinnut Marketta Vaismaan alkutaivalta Valkeakoski-opiston Pälkäneen osaston johtajana.

– Kaikki harrastajat eivät pääse aloittamaan syksyä tutuissa tiloissa. Mutta joka ryhmälle on löytynyt väliaikaiset tilat ja kaikki alkaa olla kunnossa, Vaismaa vakuuttaa.

Taideaineita siirretään homevaurioita potevasta yhteiskoulun alakerrasta Kostian koululle, käsityöaineita yhteiskoululle tai Kostialle. Teatteri muuttaa remontin vuoksi Nuijantalolle. Luova kirjoittaminen ja keramiikka siirtyvät Haanloukkaaseen, jonka yläkerrasta löytyy opiston Pälkäneen toimisto.

 

Tarjonta on pysynyt jokseenkin ennallaan

Tapani Lindstedt kiinnitti alkuviikosta Haanloukkaan seinään opiston toimiston nimikyltin.

Pälkäneellä on alkamassa ensimmäinen täysi lukuvuosi Valkeakoski-opistossa. Kurssitarjonta ja opetus ovat säilyneet pääosin ennallaan. Opiston uusi isäntä näkyy lähinnä ohjelman kannessa, jossa lukee Pälkäneen seudun kansalaisopiston sijaan Valkeakoski-opisto.

Myöskään osaston johtajan vaihdos ei vaikuta ohjelmaan: alkavan lukuvuoden rakensi vielä eläkkeelle siirtyvä Kaija Turunen.

Kursseille on voinut ilmoittautua jo kesäkuun lopulta alkaen. Ohjelma julkaistiin silloin netissä.

– Joillekin kursseille on tipahdellut netin kautta tasaisesti ilmoittautumisia. Mutta monien perinteisten kurssien osanottajat tuntuvat odottavan entiseen tapaan paperilla jaettavaa ohjelmaa, Marketta Vaismaa sanoo.

Hän toivoo, että ilmoittautuminen hoidettaisiin saman tien, vaikkei viimeistä ilmoittautumispäivää enää olekaan.

– Jos kurssi on ehtinyt täyttyä, kannattaa jäädä jonoon, sillä paikkoja voi vapautua. Lisäksi jono antaa viestiä siitä, että kyseisiä kursseja tarvittaisiin enemmän. Kerään mielelläni myös kurssitoiveita.

Mikäli kurssi peruuntuu, ilmoittautuneet saavat siitä viestiä.

Minimiryhmäkoko on seitsemän opiskelijaa. Siitä voidaan joustaa muun muassa kielten jatkoryhmissä, joita olisi muuten vaikea saada liikkeelle.

 

Neuvontapäivä aikuisopiskelijoille

Pälkäneen kunta, Valkeakoski-opisto ja järjestöt tarjoavat eri-ikäisille varsin monipuolisesti harrastusmahdollisuuksia. Tarjonta täydentyy entisestään, kun Valkeakoski-opisto tuo Pälkäneelle lasten teatteritaiteen, tanssin ja alkeisbaletin opetuksen. Niihin kaikkiin mahtuu vielä mukaan.

Pälkäneläiset voivat nykyisin hyödyntää entistä mutkattomammin koko Valkeakoski-opiston tarjontaa. Toisinpäinkin kuljetaan, sillä Pälkäneellä on joitain sellaisia kursseja, joita ei löydy Valkeakosken ohjelmasta.

Ensi vuonna harrastaminen on entistä yksinkertaisempaa myös Kangasalan suunnalle, sillä Valkeakoski-opisto ottaa vuodenvaihteessa hoitaakseen myös Kangasalan opisto-opetuksen.

Kulttuurituottaja Marketta Vaismaa on johtanut opiston Pälkäneen osastoa elokuun alusta alkaen. Eri aineiden vastuuopettajat ovat Valkeakoskella. Pälkäneellä ainoa täyspäiväinen työntekijä on tekstiilityön lehtori Ritva Forsvik, joka opettaa ja koordinoi käsityöaineita.

Kansalaisopiston toimisto palvelee Haanloukkaan yläkerrassa arkipäivisin kello 13–16.30. Toimistolla voi käydä ilmoittautumassa tai maksamassa kursseja kulttuuri- ja liikuntaseteleillä.

Pälkäneellä järjestetään viikon päästä torstaina muutaman vuoden tauon jälkeen aikuisopiskelijoiden neuvontapäivä. 23.8. kello 17 yhteiskoululla alkavaan opintoneuvontaan voi tulla tutustumaan opiston tarjontaan, ilmoittautumaan kursseille tai vaikka kahvittelemaan. Opintoneuvonnassa on myös saatavilla opintoseteleitä, joilla pälkäneläinen työtön, eläkeläinen tai maahanmuuttajataustainen opiskelija voi maksaa ainakin osan kurssimaksusta kurssin hinnasta riippuen. Paikalla neuvonnassa on myös kielten vastuuopettaja.

– Kielikursseille ilmoittautuvia mietityttää monesti, osaanko kieltä riittävästi vai liian hyvin. Vastuuopettaja osaa neuvoa, mikä olisi kullekin sopiva taso, Vaismaa sanoo.

Opintoneuvontapäivässä esitellään myös etälukiota aikuisopiskelijoille.

Kansalaisopiston alkavan vuoden ohjelma jaetaan torstaisen Sydän-Hämeen Lehden välissä joka kotiin Pälkäneellä ja Luopioisissa.