Liikenteessä syyllistytään ikärasismiin

Eläkeläisvaari meni häntä koipien välissä lääkärille, kun oli aika uusia ajokortti. Ikä alkoi jo hidastaa liikkumista, ja siksi vaaria epäilytti, että noinkohan tohtori kirjoittaa kortin jatkoaikaan vaadittavan paperin.

– No nythän sitä korttia vasta tarvitseekin, kun liikkuminen alkaa olla muuten heikompaa, lääkäri yllätti vuosikymmenten ajan rattia vääntäneen kuskin.

Etenkin maaseudulla kulkeminen on vaikeaa ilman ajokorttia. Kaikkien lääkäreiden asenne iäkkäisiin kuskeihin ei kuitenkaan ole yhtä kannustava kuin tarinan tohtorilla.

– Monesti tuntuu, että lääkärit siirtävät vastuun tutkinnon vastaanottajille, Jari Naarminen sanoo.

Ajokokeeseen määrätyt kuskit hakevat usein uskonvahvistusta ja muistinvirkistystä autokoulusta.

– Muutama ajotunti ei ole ollenkaan huono idea, sillä autot ja säännöt ovat muuttuneet vuosikymmenten varrella. Minun ennätykseni on yksi aamu, kun neljän ensimmäisen oppilaan keski-ikä oli 84 vuotta, autokoulussa muutaman päivän viikossa opettava eläkeläismies sanoo.

Naarminen teki päivätyönsä puolustusvoimien liikenneopettajana. Eläkepäivillään hän on jatkanut Liikenneturvan kouluttajana.

Keskiviikkona Naarminen saapuu Pälkäneelle rohkaisemaan iäkkäitä kuskeja auton rattiin.

– Ikä vaikuttaa terveyteen ja toimintakykyyn, mutta se ei estä autolla ajamista. Kukaan ei kiellä ajamasta hiljempaa, jos iän myötä vauhti alkaa hirvittää, Naarminen sanoo.

Hänen mielestään liikennekeskustelussa ja -käyttäytymisessä syyllistytään toisinaan ikärasismiin.

– Sen vuoksi iäkkäät kuskit pelkäävät olevansa tukkeena.

Naarminen kertoo iän vaikutuksista liikenneturvallisuuteen Valkeakoski-opiston Ikänsä ratissa -luennolla. Maksuton parituntinen tilaisuus järjestetään Pälkäneen valtuustosalissa keskiviikkona 3.10. kello 13 alkaen.

– Tilaisuuteen ei ole ala- eikä yläikärajaa. Viisikymppinenkin voi tuntea itsensä liikenteessä ikäihmiseksi ja kaivata rohkaisua, lasten ja vanhusten valistukseen erikoistunut liikennekouluttaja sanoo.