Juhlinta alkaa taistelupaikalla

Pälkäneen kunnan tuore kulttuurituottaja Marketta Vaismaa on tullut vasta tänä vuonna mukaan toimikuntaan, joka valmistelee juhlavuotta. Hän sai käsiinsä valmiin ohjelmarungon, mutta tapahtumien viimeistelyssä ja ilmeen luomisessa on vielä paljon mietittävää. Taistelupaikan kunnostus alkaa tänä syksynä.

Pälkäneen kunta on määrittänyt päälinjat Kostianvirran taistelun 300-vuotisjuhlan viettoon.

– Kunnan virallisia tapahtumia vuoteen mahtuu neljä, kertoo kulttuurituottaja Marketta Vaismaa.

Ensimmäinen tilaisuus ajoittuu kesäkuuhun, jolloin vihitään käyttöön ensimmäinen osa kunnan maaseutupuistoa. Puistohankkeen on tarkoitus valmistua osina useampana vuonna, ja lopputuloksena on Onkkaalan läpi Peltoniemestä Väinö Sipilän tielle ulottuva opastettu, rantamaisemia ja kulttuurikohteita hyödyntävä ulkoilureitti.

Kostian taistelupaikan kunnostustyö aloitetaan tällä viikolla, kun Museoviraston edustajat tekevät katselmuksen muistomerkkialueelle. Työtä jatketaan keväällä maan paljastuttua.

Linnakkeen ympäristöä on tarkoitus raivata, siistiä patsas ja palauttaa sitä ympäröineet metalliketjut, uusia informaatiotaulut, rakentaa esiintymislava ja lisätä parkkitilaa. Mahdollisesti alueelle tulee myös valaistus.

Kunnostetun taistelupaikan ja samalla maaseutupuiston ohjelmalliset avajaiset käynnistävät kunnan virallisen juhlavuoden.

 

Sotahistoriaa ja sotilasvala

Perinteinen, vuodesta 2004 asti järjestetty Kostia-tapahtuma toteutuu tutulla paikallaan Pälkäne-viikolla.

Pälkäne-Seura järjestää Ajan ratas -näyttelyn sekä lauantaina 27.7. Wanhan Ajan Markkinat Kostian koulun pihapiirissä. Pälkäneen seurakunnan perinnejumalanpalveluksen vuoro on sunnuntaina eli Pälkäne-päivänä 28.7.

Näitä tuttuja tapahtumia edeltää perjantaina 26.7. Pälkäneen kunnan ja Sotahistoriallisen seuran yhdessä järjestämä suuri Pohjan sota -seminaari. Kunta järjestää puitteet päivän mittaiselle seminaarille ja Sotahistoriallinen seura tuottaa sen sisällön.

Juhlallisuudet jatkuvat sotilaallisissa merkeissä elokuussa. Pälkäneen kolmas juhlavuoden päätapahtuma järjestyy, kun Panssariprikaatin Hämeen panssaripataljoonan valatilaisuus pidetään Pälkäneellä 23.8.

 

Pääjuhla Nuijalla

Kostianvirran taistelu käytiin 3.–6.10.1713. Sitä edelsivät pitkät linnoitustyöt ja noin 2700 jalkamiehen ja parin sadan ratsumiehen sijoittaminen Pälkäneelle.

Taistelun muistovuoden pääjuhla pidetään sunnuntaina 6.10.2013, jolloin tulee kuluneeksi tasan 300 vuotta siitä, kun Venäjän armeija onnistui ylittämään Mallasveden sumun turvin ja murtautumaan ruotsalaisjoukkojen selustaan. Sen jälkeen Ruotsin joukkoa komentavan Kustaa Armfeltin oli annettava joukoilleen perääntymiskäsky, ja venäläiset pääsivät etenemään.

Juhlapäivä alkaa jumalanpalveluksella pääkirkossa ja seppeleenlaskuilla sankarihautausmaalle sekä taistelun muistomerkille.

Pääjuhla alkaa Nuijantalolla kello 13. Ennen sitä Nuijalla on kahvitus yleisölle, kutsuvieraille tarjotaan erikseen lounas. Pääjuhlan juhlaesitelmän tulee pitämään 1700-luvun tutkija, Jyväskylän yliopiston kulttuurihistorian dosentti Kustaa H. J. Vilkuna, joka on jo kerran aikaisemmin esitelmöinyt Pälkäneellä Kostia-tapahtuman yhteydessä.

Illan päätteeksi Vanhallakirkolla nähdään Rauniokirkko tulessa -niminen Flamma-tulishow. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Pälkäneen Vanhankirkon suojeluyhdistys.

Pälkäneen maa- ja kotitalousnaisten emännöimät Rahwaan pidot Vilpolassa vuoden 2006 Kostia-tapahtuman yhteydessä olivat yhden yhdistyksen taidonnäyte. Vastaaviin on nyt mahdollista hakea kunnan avustusta.