Suomalaisen puukonvalmistuksen peruskurssi Kangasalla

Valkeakoski-opiston Kangasalan osasto järjestää puukkokurssin Pikkolan koulun teknisen työn tiloissa 1–3.2 ja 8–10. 2.

Suomalainen teräksestä valmistettu puukko tunnetaan yli 2500 vuotta vanhana työkaluna. Puukkoa on tarvittu aina kaikissa töissä. Sillä on satoja vuosia tehty lähes kaikki jokapäiväisessä elämässä tarvittavat askareet.

Nykyisin puukkoa tarvitaan edelleenkin monissa puuhissa. Sellaisia ovat metsästys, kalastus, retkeily, puun veisto ja etenkin kaikenlainen rakentelu ja askartelu.  Siksi puukon omin käsin rakentaminen onkin muodostunut erääksi erittäin suosituksi harrastukseksi ja sen suosio on noussut kansalaisopistoissa suosituimpien kurssien joukkoon. Oman puukon tekeminen on osoittautunut eräänlaiseksi osaamisen mittariksi, ja omin käsin tehtyä puukkoa esitellään nykyisin maassamme monilla iltanuotioilla pienellä ylpeydellä, eikä suotta, sillä puukon tekeminen vaatii monenlaista osaamista ja monien eri materiaalien hallintaa. Myös naiset ovat lähteneet innolla mukaan ja miltei jokaisella kurssilla on mukana muutama kauniimman sukupuolen edustaja. Takomista on pidetty aina karvaisten uroitten puuhana, mutta se on kuitenkin enemmän taitoa kuin voimaa vaativa laji.

Yksi tärkeimpiä asioita on karkenevan hiiliteräksen oikea kuumamuokkaus ja lämpökäsittelyt, eli karkaisu ja päästö, joiden ansiosta saadaan hyvästä teräksestä aikaan pystyvä ja ominaisuutensa säilyttävä terä. Kurssin käyneet saavat ne vanhan kyläsepän tärkeät taidot, joiden ansiosta seppä oli yhteisönsä tärkein henkilö.

Kurssi antaa tarvittavat tiedot ja taidot, joilla jokainen sen käynyt henkilö pystyy valmistamaan hyvän käyttöpuukon jatkossakin. Lisäksi jokainen kurssilainen saa omakseen kuvitetun kurssimonisteen, jota voi täydentää kurssin edistyessä ja se jää avuksi tulevia harrastuksia varten. Puukolle ommellaan lestalla varustettu tuppi härän nahasta ja se varustetaan tukevalla kannikkeella. Samalla opitaan nahan nyylaus ja koristeluun kuuluvat asiat. Suomalainen puukkomallisto on Pohjoismaiden rikkain ja valmistuskursseja on eri malleille noin parikymmentä.

Suomalainen puukko on aina ollut tyylikäs ja suoraselkäinen. Meillä on aina käytetty puukkoa, joka sopii käteen kaikissa työotteissa ja sen käyttö on helppoa, sekä ergonomisesti miellyttävää. Jokainen kurssilainen voi valmistaa omiin harrastuksiinsa sopivan puukon.

Tarvikkeet saa opettajalta ja hän tuo paikalle kaikki tarvittavat koneet ja laitteet, vain omat rukkaset kannattaa ottaa mukaan takomistöihin. Tarvikemaksu on 40 euroa ja se maksetaan opettajalle kurssin alkaessa.

Opettajana kurssilla on Suomen Puukkoseuran kunniapuheenjohtaja, teknisen työn lehtori NTM Taisto Kuortti, joka on opettanut puukon valmistusta maassamme yli kuudessakymmenessä kansalaisopistossa jo noin 30 vuotta. Lisää tietoa saa internetistä osoitteesta www.taistokuortti.com.