Aamuruskon liikuntaa – turvallisesti suomalaista

Sammakon uinti on tasapainoa parantava asahi-liike.

Valkeakoski-opisto aloittaa asahi-liikuntaryhmän Pälkäneellä ensi maanantaina 21. tammikuuta. Ryhmä kokoontuu Palvelukeskus Harjutuulessa. Asahi-terveysliikunta sopii kaikenikäisille ja soveltuu rentouttavan luonteensa vuoksi hyvin muiden liikuntamuotojen oheen.

Asahi on nimestään huolimatta suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä pehmeä liikuntamuoto, johon on omaksuttu joitakin itämaisia vaikutteita. Sana asahi tarkoittaa aamuruskoa tai auringon nousua ja viittaa siihen, että liikunta kehitettiin alun perin aamuvoimisteluksi.

Asahi-ryhmää ohjaa Valkeakoski-opiston päätoiminen opettaja, hyvinvointikouluttaja Heli Koivulahti, joka pitää vastaavia ryhmiä Valkeakoskella. Ryhmän on tarkoitus kokoontua 10 kertaa kevään aikana. Mukaan voi tulla ensimmäiselle kokoontumiskerralle, vaikka ei olisi ilmoittautunut ennakkoon.

– Kokeilemalla tietää parhaiten, sopiiko asahi itselle. Osa jää heti koukkuun, Koivulahti vinkkaa.

 

Hengityksen kannattelemana

– Asahi-liikunta perustuu pehmeisiin ja rauhallisiin liikkeisiin, joita tehdään hengityksen kannattelemana, Heli Koivulahti kuvailee.

Hän kertoo, että asahin aloittajilta ei vaadita mitään erityisiä perustaitoja. Liikkeet ovat helppoja ja ne on lisäksi jaoteltu kolmeen eri vaikeusasteeseen. Ryhmässä aloitetaan helpoimmalta tasolta ja edetään vaativinta kohti.

Asahissa ei käytetä musiikkia eikä siihen sisälly hyppyjä eikä vaikeita askelkuvioita. Liikkeissä keskitytään ennen kaikkea kehon huoltoon ja tasapainoon. Ne on helppo omaksua ja halutessaan jatkaa kotona.

Asahi ei ole sidottu mihinkään tiettyyn aikamäärään, vaan sitä voi harrastaa liukuvina liikesarjoina sopivalta tuntuvan ajan. Toimivan asahi-annoksen saa kotioloissa kymmenessä minuutissa. Se sopii myös taukojumpaksi työpaikalle.