Yhteisvastuukeräys päättyy, yhteinen vastuu jatkuu

Yhteisvastuuta voi tukea myös tuotteita ostamalla. Marjatta Koskenvesa valitsi lautasliinoja, rahan otti vastaan diakoni Päivi Giren.

Yhteisvastuukeräys 2013 päättyi kampanjan osalta huhtikuun lopussa, mutta keräyslupa on voimassa koko vuoden.

Luopiosten seurakuntakeskuksessa keräyksestä keskusteltiin Olopäivillä, jossa puhujavieraana oli diakonissa Tarja Vilkman Lahdesta. Hän kertoi ja näytti kuvia viime syksyn kiertomatkastaan Kambodžassa, joka on tämänvuotisen keräyksen ulkomaankohde. Kotimaan avustuskohteena ovat yksinäiset vanhukset.

Luopioinen kuuluu perinteisesti Suomen kärkiseurakuntiin yhteisvastuukerääjänä. Diakoni Päivi Girenin mukaan toiminta on tänä vuonna ollut vilkasta entiseen tapaan. Tapahtumien ja tilaisuuksien lisäksi listakerääjiä on ollut liikkeellä kymmenkunta.

– Saamme edelleen hyvin kerääjiä, vaikka heidän määränsä on hitaasti vähenemään päin, Giren kertoi.

Pälkäneen puolella listakeräys järjestetään kinkeripiireittäin.

Yhteisvastuu on evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys. Yhteisvastuu ei ole lähetystyötä, vaan se auttaa hädänalaisia arjessa eteenpäin syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.

Tuotosta 60 prosenttia menee Kirkon Ulkomaanavun välityksellä kehitysyhteistyöhön ja katastrofiapuun. 20 prosenttia käytetään kotimaan kohteeseen 20 prosenttia kirkon ja seurakuntien tekemään avustustyöhön.

Keräykseen osallistuvat kaikki Suomen evankelis-luterilaiset seurakunnat, ja vuosittain helmi- huhtikuun aikana lista- ja lipaskerääjiä lähtee liikkeelle runsaat 35 000. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.

Keräyksen esimies vuonna 2013 on Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola.

Diakonissa Tarja Vilkman kertoi Yhteisvastuukeräyksen merkityksestä Olopäivillä Luopiosten seurakuntakeskuksessa.