Navettayhteisön kulttuuriteko

Luopioisissa vietetään lauantaina Pytingin avajaisia. Nimi saattaa alkuun kuulostaa omituiselta, mutta pian se on samanlainen käsite kuin Mikkolan Navetta.

Mikkolan Navetan aktiivien ansiosta kauneudestaan palkittu, mutta kuntaliitoksen jälkeen hiljennyt kunnantoimisto palaa taas Luopioisten keskukseksi. Sen katon alle tulee paljon erilaisia toimintoja, joista osa muuttaa kivinavetalta kodikkaampiin tiloihin.

Mikkolan Navetta ei silti jää tyhjilleen, vaan kulttuuri- ja toimintakeskukseen syntyy saman tien uusia toimintoja. Rakennus on ollut taistelutatameineen, kirpputoreineen ja Terve Talo -keskuksineen viimeisen kymmenen vuoden ajan sellainen runsaudensarvi, että kaikkien sen suojissa toimineiden yhteisöjen ja yritysten listaaminen alkaa olla vaikeaa.

 

Pytingissä tehdään avajaisten alla pieni kasvojen kohotus. Lauantain avajaisissa pääsee näkemään, kuinka tunnelmalliseksi talo on muuttunut.

Myös Mikkolan Navetan puolella alkaisi olla tarve pienelle remontille. Lastulevyseiniä ja ilmastointiputkia ei oikein saa maisemoitua niin, että puitteet olisivat toiminnan veroisessa kunnossa.

Mikkolan Navettayhteisö teki rohkean tempun laajentaessaan myös Pytingin puolelle. Samalla se teki tärkeimmän kulttuuritekonsa. Kirkonkylän maamerkki olisi pian rapistunut tai myyty, jos sitä ei olisi otettu käyttöön. Nyt Pytinki ja Navetta muodostavat entistä hienomman kokonaisuuden.