Seinät tulivat vastaan

Pälkäneelle on puuhattu liikuntahallia ainakin parikymmentä vuotta. Viime vuonna hanke nostettiin ensimmäistä kertaa taloussuunnitelmaan. Nykyisessä taloustilanteessa pelkona on, että se siirtyy vuosi vuodelta eteenpäin.

Vielä muutama vuosi sitten kuviteltiin, että liikuntahallia tarvitaan ennen kaikkea salibandyn tarpeisiin. Regon entiseen halliin remontoidun Luja-Lukko areenan ansiosta akuutein puute poistui. Salibandyväki on oppinut kulkemaan Luopioisiin, ja lajiin panostavat joukkueet voivat treenata niin paljon kuin haluavat.

Koripallo on täyttänyt kaikki salibandylta vapautuneet salivuorot ja enemmänkin. Kasvava laji alkaa törmätä seiniin.

Pikkukoulujen kaikuvissa saleissa voidaan kesyttää palloa, mutta pelaaminen onnistuu ainoastaan yhteiskoululla. Luopioisten liikuntahallille voidaan siirtää ainoastaan pienimpien otteluita – jos vastustajien lisäksi myös tuomarit ja toimitsijat suostuvat ajelemaan 50 kilometriä ylimääräistä.

 

Pälkäneen yhteiskoulun sali on saanut lähes legendaarisen maineen lentopallon alasarjapeleissä. Myöhään perjantai-iltoina lyötävät kamppailut täyttävät katsomona palvelevan näyttämön parhaimmillaan ylipaikkoja myöten. Vierailla on vaikeuksia keskittyä peliin, kun niskan takana mylvii isoäänisiä ja intohimoisia kotijoukkueen kannattajia.

Myös koripallossa Pälkäne on vaikea paikka vierailla, vaikkei perhekatsomo ole yhtä pahasuinen kuin lentopallossa. Isojen urheilutalojen jälkeen tunkkaisessa jumppasalissa tuntuu loppuvan sekä pelitila että hengitysilma.

Pälkäneellä koripallokenttä on pari metriä suuntaansa alimittainen, eikä sivurajojen ympärillä ole sääntöjen mukaista varoaluetta. Askelmerkit menevät uusiksi, kun päätyseinä tulee liian lähellä vastaan.

 

Kotijoukkue hyötyy ahtaasta luolasta. Tästä edusta ollaan kuitenkin valmiita luopumaan, sillä alamittaisen kentän lisäksi kaikki muutkin puitteet ovat auttamatta riittämättömät. Turnausmuotoisten sarjojen joukkueille ei pystytä järjestämään omia pukukoppeja. Tuomareille ei ole tarjolla minkäänlaisia sosiaalitiloja. Kanttiinia joudutaan pitämään näyttämön nurkassa tai käytävällä.

Pälkäneen 12–13-vuotiaat koripallojunnut ovat voiton päässä ikäluokan SM-sarjasta. Luja-Lukko tekee pälkäneläistä urheiluhistoriaa, jos se nousee kevääksi junnujen SM-sarjaan. Ratkaisuotteluiden jälkeen joudutaan tosin vielä jännittämään, antaako liitto erikoisluvan pelata alimittaisessa luolassa.

Koripallon valtakunnallisissa sarjoissa tarvitaan varoalueineen salibandykaukalon kokoista 22 x 38 metrin kenttää. Sellaista ei voida enää odottaa Pälkäneellä kovin monta vuotta.