”Politiikkaa” vai sovittua politiikkaa?

Istuimme Kangasalan valtuuston talousarviokokouksessa yli yhdeksän tuntia. Kävimme kahdeksan tuntia tiukkaa keskustelua säästöistä. Nostetaanko tuloveroprosenttia 0,5 % vai 0,75 %. Tarkoitetaanko 1 % leikkauksella toimintakatteesta juustohöylää vai rakenteellisia uudistuksia. Voiko kunnan osakesalkusta myydä pääomaa 1 miljoonan euron edestä?

Viikonloppupäivystys Kangasalan terveyskeskuksesta päätettiin lopettaa ja siirtää Valkeakoskelle kunnanhallituksen esityksestä äänin 40-11. Säästöä tästä kertyy 47000 e/vuosi. Tämän jälkeen päivystys on viikossa vähemmän auki kun kylän marketit. Siirryttyämme investointien käsittelyyn sitten alkoi tapahtua. Kokoomuksen ”ryhmyri” Syrjäläinen otti ohjat käsiin. Lähtivät rahat Ruutanan päiväkodin lämmitysjärjestelmän uusimisesta. Uuden ”terpparin” suunnittelusta 100 000 e. Kuten Syrjäläinen, niin moni valtuutettu jo aikaisemmissa puheenvuoroissaan esitti Ruutana-Asema tien suunnittelumäärärahan palauttamista. Tämän viisaan investoinnin, jonka me suuressa viisaudessa priorisoimme pois kevään Murikan valtuustoseminaarissa.

Tämän jälkeen tapahtui se mitä minä en ymmärrä. Noin kuukauden ajan Pohjois-Kangasalan asukkaat ovat lobanneet lehdistön tuella kevyen liikenteen väylää Siitaman tielle. Tässä on ollut samoja piirteitä, kun kyläkoulujen puolustajilla, aitoa yksisilmäisyyttä ja kovaa kiihkoa. Asian moottorina on tämä some sukupolvi, jonka tunnus on: Mää haluun. Hanna Heinosen (kok. ja kh.) muutosesitys kaatoi kunnanhallituksen esityksen 49-1 ja 1tyhjä. Äänestin ainoana kh esityksen puolesta.  Miksi valtuustossa olevat kunnanhallituksen jäsenet äänestävät omaa esitystään vastaan? Kyse on 1 miljoonasta eurosta. Tällä summalla olisi viikonloppupäivystys pyörinyt Kangasalla 21 vuotta. Yli 20 000 Kangasalalaista asuu 10km säteellä ”terpparista”. Pääsääntöisesti lähtö Valkeakosken päivystykseen tuo 70 km lisämatkaa. Entä henkilöt joilla ei ole omaa autoa tai on muuta poikkeavaa elämässä? Kallista säästöä kuntalaisen näkökulmasta. Miten kahdeksan tunnin väännön jälkeen raha, joka vastaa 0,2 % korotusta tuloveroprosenttiin menee läpi. Onko tämä päätös tasapuolinen muita Kangasalalaisia kohtaan? Miksei näitä Syrjäläisen tuomia esityksiä tuotu esille ennen kokousta tai miksei asiasta keskusteltu avoimesti talousarvio infossa.

Minun näkemykseni mukaan hallitus valmistelee asiat ja tuo päätöksensä valtuuston hyväksyttäväksi. Jos hallitus on yksimielinen tai äänestyksessä enemmistönä olleet pysyvät päätöksensä takana valtuustossa. Ei voi olla hallituksen jäsenellä kahta eri ”palttoota” hallituksen – ja valtuuston. Ei tarvitse ihmetellä miksi ihmisten luottamus meihin politiikkoihin on heikko. On mukavaa käyttää valtaa, mutta vastuunkanto on haastavaa. Kaikilla muilla ryhmillä Vihreitä ja Vasemmistoliittoa lukuun ottamatta on edustaja kunnanhallituksessa, joten tietämättömyyden taakse on turha mennä.

Olen tuonut esiin talousarviokokouksesta omat näkemykseni, mutta en rupea käymään lehden palstoilla juupas eipäs keskustelua, jossa me suomalaiset olemme mestareita.

 Seppo Talli
Valtuutettu (vas.)