Luontokeskus Ormio sai hienon kuvakokoelman

Raadin miesjäsenet Jarmo Salonen ja Tommi Liljedahl pistävät kuvia paremmuusjärjestykseen.

Kukkian, Laipan ja Kurkisuon luonto esittäytyy Mikkolan navetalla viikon päästä perjantaina avautuvassa valokuvanäyttelyssä. Navettakalleriaan ripustettavat viitisenkymmentä luontokuvaa edustavat vuodenvaihteessa päättyneen kuvakilpailun parhaimmistoa. Luontokuvakilpailun voittajat palkitaan perjantaina 7.2. kello 18 alkavien avajaisten yhteydessä.

Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry:n järjestämässä kilpailussa etsittiin luontokuvia Laipasta, Kukkialta ja Kurkisuolta, joka sijaitsee Kelkankylässä Padasjoen rajalla. 19 kuvaajaa lähetti kisaan reilut 80 kuvaa. Niistä suurin osa kuului maisema- ja eliöstösarjoihin. Kulttuurikuvia saatiin vähemmän.

– Kisan taso oli hyvä. Se oli pieni pettymys, että lasten ja nuorten sarjassa oli vain yksi osanottaja, vaikka kuvaajia innostettiin mukaan muun muassa koulujen kautta, luontokuvakilpailuraadin sihteeri Marja-Liisa Suomalainen sanoo.

 

Luonto esille myös netissä

Marja-Liisa Suomalainen toimi luontokuvakilpailuraadin sihteerinä.

Luontokuvakilpailu pohjustaa Mikkolan navetalle suunniteltavaa luontokeskusta. Luontokeskus Ormion hankesuunnitelma on melkein valmis, ja haussa on rahoituskanavia, jotka mahdollistavat sen toiminnan.

Mikkolan navetalle on koottu pieni kirjasto seudun luontoa käsittelevistä teoksista. Kuvakilpailun jälkeen niiden rinnalle saadaan myös valokuvia.

Kuvakilpailun satoa on tarkoitus hyödyntää myös luontokeskuksen nettisivuilla. Nykytekniikkaa aiotaan hyödyntää muutenkin. Vaikka luontokeskus sijaitseekin fyysisesti Mikkolan navetalla, tietokoneen ja älypuhelimen avulla on helppo jakaa tietoa ja ohjata luontokohteisiin. Verkkoon voidaan kerätä myös oppimateriaalia, joka palvelee muun muassa koululaisia.

Luontokeskuksen ympärille on ideoitu monenlaista toimintaa ja tapahtumia.

– Keskeisiksi luontokohteiksi valikoituivat elokuun keskustelutilaisuudessa Kukkia, Laippa ja Kurkisuo. Syksyn aikana haastatellut parikymmentä paikallista asiantuntijaa toivat esille paljon kohteisiin liittyviä tietoja, Marja-Liisa Suomalainen kertoo.

 

Luontokuvia voi lähettää edelleen

Luontokuvakilpailun tarkoituksena oli paitsi kerätä luontokeskukseen kuvia, myös löytää paikallisia luontokuvaajia. Vaikka kilpailu päättyi vuodenvaihteessa, luontokuvat ovat edelleen tervetulleita.

Luontokuvakilpailun yhteydessä kerättiin myös vanhoja kuvia. Entisajan luontoa ja kulttuuria esitteleviä otoksia kertyi melko vähän. Jos ihmiset saadaan kaivelemaan albumeitaan, Mikkolan navetalle voidaan koota vanhoista kuvista oma erikoisnäyttely.

Keskeisistä luontokohteista eniten kuvia saatiin Kukkialta ja Laipasta. Kurkisuolta kertyi vain yksittäisiä otoksia.

Kilpailun ajankohta rajoitti tuoreiden kuvien määrää, sillä marras–joulukuussa on vaikea kuvata luontoa. Tänä vuonna alkutalveen ei mahtunut kovinkaan monta kirkasta päivää.

Luontokuvakilpailun raatiin kuuluivat kuvataiteilija Marjut Heiniö, Sydän-Hämeen Lehden päätoimittaja Tommi Liljedahl, biologi Outi Nummi, Valokuvakeskus Nykyajan toiminnanjohtaja Irma Puttonen ja Sydän-Hämeen Lehden luontotoimittaja Jarmo Salonen.

Raati arvioi kuvia tietämättä kuvaajien nimiä ja ikää. Valinta tehtiin kahdessa vaiheessa niin, että jokainen antoi ensin toisistaan tietämättä pisteet kaikille kuville. Loppuarvioinnissa oli mukana 21 eniten pisteitä saanutta kuvaa.

Raati oli kärkikuvia valitessaan varsin yksimielinen. Sen sijaan niitä paremmuusjärjestykseen laitettaessa syntyi pientä hajontaa: toiset korostivat enemmän kuvan luontoarvoja, toiset taas valokuvallisia arvoja.

Luontokuvanäyttely on auki 7.2.–29.3.

Irma Puttonen (oikealla), Outi Nummi ja Marjut Heiniö pohtivat, mitä kuvia poimittaisiin Mikkolan navetan näyttelyyn.